Hlavní obsah

Nový rok atleti přivítali během na Andrlův chlum

Novinky, Stanislava Dvořáková

TJ Jiskra Ústí nad Orlicí - atletický oddíl v sobotu 9. ledna uskutečnil 43. ročník tradičního běhu do vrchu na Andrlův chlum. Závod byl vypsán pro všechny věkové kategorie s možností účasti sportovců všech odvětví.

Foto: Stanislava Dvořáková

S vervou na start 43.ročníku běhu do vrchu na Andrlův Chlum nastoupila tříčlenná skupina žáků Bike Freaks Holice a mladá členka Hasičů Ústí.

Článek

Druhá sobota v měsíci lednu tradičně patří běhu do vrchu na Andrlův chlum zhruba na 2,5kilometrové trati s převýšením 209 metrů. Po útlumu sportovní činnosti během vánočních svátků se tento závod stává prověrkou a nastartováním fyzické zdatnosti pro nastávající období roku.

Tohoto závodu se v současné době zúčastňují nejen registrovaní atleti, ale i řada neregistrovaných zájemců včetně zástupců dalších sportovních odvětví. Na startu letošního roku bylo možné vidět zástupce hasičů profesionálních i dobrovolných a četné závodníky oddílů cyklistiky, zejména z Holic.

Dobrou předzvěstí je i početné zastoupení dětí, kdy nejmladším účastníkem v kategorii žáků byl šestiletý Daniel Marhold z Horního Jelení. Nejstarším závodníkem byl pětasedmdesátiletý Jindřich Bielčík z Lichkova.

Letošní zima závodu počasím přála a tak na start zasněžené místy namrzlé trati nastoupilo 111 závodníků rozdělených do devíti věkových kategorií: žáci, žákyně a junioři, ženy A a B (s hranicí 35 let), muži A (do 39 let), B (do 49 let), C (do 59 let) a D (bez omezení). Proti minulému roku si však přišlo zaběhat o 19 mužů méně.

Start byl jako obvykle u restaurace na Mendriku a cíl na prostranství u rozhledny na Andrlově chlumu. Čtyřčlenné skupiny byly na trať vypouštěny s intervalovým odstupem jedné minuty. Novinkou bylo zázemí, které bylo vzhledem k narůstajícímu počtu závodníků umístěné do většího prostoru nedaleké tělocvičny VÚB, kde byly ihned po skončení závodu vyhlášeny výsledky.

V kategorii 11 žáků 1. místo obsadil Jonáš Koditek (K.O.B. Ústí nad Orlicí) s časem 13:38,23 před Dominikem Vebrem (ISCAREX Junior Team Česká Třebová) a Markem Nechutou (Bike Freaks Holice). Poslední šestiletý Daniel Marhold, i když první závod v životě zvládl až za 40:28,23, tento běh do vrchu nevzdal a dokončil.

V kategorii 6 žaček zvítězila Jana Kovářová (OB Česká Třebová) v čase 15:15,90, na 2. místě skončila Vendula Stránská (Jiskra Ústí nad Orlicí) před Martinou Papouškovou (Cyklo-Ski klub Polička).

Mezi 9 juniory se stal vítězem Patrik Vebr s druhým nejlepším časem závodu 10:34,45 před Michalem Kačerovským s třetím nejlepším časem 10:45,94 a Vojtěchem Vondrou 10:56,37 (všichni Vencl Tým Ústí nad Orlicí).

V kategorii 4 žen A 1. místo získala Markéta Nováková (K.O.B. Ústí nad Orlicí) s časem 17:42,99 před Kateřinou Obstovou (Activity Lanškroun) a Lenkou Benedovou (SK SRCH).

V kategorii 17 žen B zvítězila Jana Matyášová (Dolní Dobrouč) v čase 13:25,08 před Annou Krátkou (Hvězda SKP Pardubice) a Hanou Fojtíkovou (Pasivity Žamberk).

Z 10 mužů kategorie D 1.místo získal Miroslav Krupička (TJ Jiskra Ústí nad Orlicí) za 14:05,34, v 7 mužích kategorii C Roman Buriánek (ISCAREX ČT) za 12:01,59, v 13 mužích kategorie B Petr Macháček (PUNKWORX) za 12:32,91.

Mezi 34 muži kategorie A 1. místo obsadil Radek Hübl (Jiskra Ústí nad Orlicí) s nejlepším časem závodu 10:21,24, na 2. místě skončil Zdeněk Šilar (Ústí nad Orlicí) a na 3. místě Michal Procházka (CC Choceň).

Rekord 8:40 z roku 1998 opět překonán nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám