Hlavní obsah

Nový prohlídkový okruh v brněnské vile Löw-Beer

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Památkově obnovená vila již přes dva roky přitahuje návštěvníky stálou expozicí. Nyní otevírá dosud nepřístupné prostory technického zázemí.

Foto: Vila Löw-Beer
Článek

Vilu, která je pobočkou Muzea Brněnska, si nechal postavit továrník Moritz Fuhrmann. V letech 1913 až 1939 patřila Alfredu Löw-Beerovi, velkoprůmyslníkovi a obchodníku s textilem, který ke konci dvacátých let 20. století přenechal část pozemku své dceři Gretě. Ta zde společně s manželem Fritzem Tugendhatem vybudovala v letech 1929-1930 rodinný dům – dnes světoznámou Tugendhat.

Ve vile Vila Löw-Beer je expozice s názvem Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat. Veřejnosti je k dispozici i knihovna, výstavy v galerii Celnice, kde se nachází i příjemná kavárnička, samozřejmě také procházka zelení zahrady s výhledem do vrchu na Tugendhat. Ve vile se konají i zajímavá setkání, koncerty a představení.

Od 13. dubna letošního roku vždy v pátek, sobotu a neděli budou probíhat standardní komentované prohlídky druhého prohlídkového okruhu – technického zázemí vily, a to v 10.30, 12.30 a 15.30 hodin.

Jedinečnou nabídku přinesou prvním návštěvníkům nového okruhu víkendové dny 7. a 8. dubna. Prohlídka bude spojena mimořádně s divadelním prostředím. Napínavý detektivní příběh v prvorepublikových kulisách sehraje divadlo historie v pohybu Exulis. S partou četníků z třicátých let minulého století se příchozí ocitnou v ději a napomohou odhalit vraha, kterým není zahradník…

Záměr ukázat stavbu z jiné podoby přibližuje historička Petra Svobodová, vedoucí vily: „Byla nejen na vysoké estetické úrovni, ale díky architektovi Alexandru Neumannovi dosahovala značných kvalit i po technické stránce.“ Známý vídeňský architekt prošel školením v ateliéru Fellner a Helmer. Ten se proslavil velkými společenskými stavbami v řadě evropských zemí, samozřejmě divadelních budov. (V Brně nese jejich podpis Mahenovo divadlo.)

Ve vile Löw-Beer se zachovala jen část původního promyšleného teplovzdušného systému vytápění. Dům byl na vysoké technické úrovni a nejspíš mohl být jedním z inspiračních zdrojů pro technické řešení vily Tugendhat. Se systémem vytápění a větrání domu se návštěvníci nového okruhu seznámí názorně již v úvodní videoprojekci. Pak se s průvodcem vydají vzhůru po elegantním služebním schodišti, kde pohledem shora překvapivou hloubkou udiví výše stavby, stejně pak půdní prostory rozlehlostí i proskleným střešním světlíkem a výhledem do okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám