Hlavní obsah

Nový Jičín revitalizuje svá sídliště

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Novém Jičíně dokončili první etapu revitalizace sídliště Máj, a to v zóně mezi ulicemi Jubilejní a Budovatelů. Stavba začala vloni na podzim. Dnes má část nejstaršího a největšího sídliště ve městě nové chodníky, osvětlení, dětská hřiště i mobiliář. Omlazena byla také zeleň.

Foto: Město Nový Jičín

Sídliště Máj před revitalizací

Článek

Úprava prostranství stála 6,7 milionů korun. Protože se ji podařilo zařadit do integrovaného programu rozvoje města, 85 procent bude uhrazeno z dotace EU.

„Myslím si, že se podařilo zmírnit tu sídlištní šeď, i když i tady se muselo šetřit s financemi. Obrovským pozitivem je, že se podařila získat tak velká dotace,“ řekl starosta města Břetislav Gelnar.  

Tato lokalita má, jako jediná ve městě, sklápěcí lampy veřejného osvětlení. Při výměně žárovek tak není nutná zdvižná plošina ani žebřík.

Chodníky kryje speciální dlažba, která je z hlediska bezpečnosti daleko výhodnější. „Nemá sražené hrany, takže lépe vyhovuje třeba jízdě na in line bruslích, také pro plevel je tam méně prostoru. Lidi si zpočátku mysleli, že je ta dlažba položena obráceně a upozorňovali nás na to,“ vysvětlil Zdeněk Klos, generální ředitel stavební společnosti Nosta, která se na obnově sídliště podílela.

A protože je Nový Jičín často nazýván městem rondelů, nechybí tyto prvky ani na chodnících v zrenovované části sídliště. „Je to takový malý fórek. Máme hodně kruhových objezdů na silnicích, tak jsem tady vytvořil paralelu a zrušil jsem tu linii dlouhých sídlištních chodníků,“ uvedl architekt projektu Ivo Domorák. V místech křížení chodníků jsou tak rondely pro pěší.

Projekt revitalizace sídliště Máj, na který bylo vyčleněno 182 milionů korun, bude dokončen v roce 2014. Tato částka bude použita na regeneraci bytových domů a revitalizaci veřejných prostranství a zahrnuje prostředky města, majitelů bytů a prostředky z EU.

Už za měsíc bude dokončena další, 2. etapa, mezi ulicemi Dlouhá – K. Čapka. „Sídliště dostává lidskou tvář. Mnozí, zejména starší generace, původně žádnou změnu nechtěli. Věřím ale, že v roce 2014 to bude moc pěkné místo k bydlení,“ konstatoval novojičínský zastupitel Vladimír Bárta.

Reklama

Výběr článků

Načítám