Hlavní obsah

Nový chodník zvýší bezpečnost chodců v obci

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšení bezpečnosti obyvatel Pištína je hlavním cílem obecní investice, jejíž kompletní dokončení má Vesnice Jihočeského kraje roku 2017 v plánu do konce září. Jde o výstavbu zhruba 700 metrů dlouhého chodníku v úseku od kostela ke křižovatce s hlavním silničním tahem České Budějovice – Písek.

Foto: Petr Pokorný

Bez chodníku.

Článek

„V rámci realizace tohoto projektu dojde současně k výměně všech hlavic veřejného osvětlení v celé obci za nové, svítivější a úspornější, a počítáme také s výsadbou doplňkové zeleně, která kromě plnění své přirozené úlohy bude také důležitým architektonickým prvkem významně zkvalitňujícím vzhled této části obce a návsi,“ uvedl starosta Pištína Jaroslav Havel.

Smyslem této investiční akce za přibližně 1,2 miliónu korun je zajištění bezpečného pohybu pěších po obci. Zásadní objem dopravy ve směru z Českých Budějovic na Vodňany, Protivín a Písek, sice pokrývá obchvat obce, přesto je zmiňovaný úsek jednou z nejfrekventovanějších částí Pištína. Oddělení trasy pro pěší od vozovky samostatným chodníkem a lepší osvětlení je tak klíčovým bezpečnostním prvkem především při snížené viditelnosti na podzim a v zimě. I proto jsou rekonstrukce a dostavby chodníků už několik let pravidelně běžným obrázkem dění v obci.

„Náklady na tento projekt pokryjeme částečně z vlastního rozpočtu obce, přičemž milión korun použijeme z dotace, kterou jsme obdrželi od ministerstva pro místní rozvoj jako odměnu za získání titulu Vesnice Jihočeského kraje roku 2017,“ poznamenal starosta Havel.

Do modernizace a rozvoje obecní infrastruktury investoval Pištín jen v posledních čtyřech letech desítky miliónů korun. Na přibližně deset miliónů korun vyšla výstavba multifunkčního sportovně rekreačního areálu s kompletním kulturním zázemím. Obec vybudovala také novou čistírnu odpadních vod s kanalizací za třicet miliónů a zbrusu novou mateřskou školu za dalších cirka osm miliónů korun. Celý výčet investičních akcí s významným podílem dotací z evropských, národních i krajských zdrojů by byl velmi dlouhý. Pištín je totiž mimo jiné právě ve využívání různých typů dotací velice úspěšný.

Pištín s více než 650 stálými obyvateli leží zhruba v polovině hlavní silniční trasy z Českých Budějovic do Vodňan. Obec patří mezi devět historických vsí oblasti takzvaných Zbudovských Blat a společně se svými místními částmi, Češnovicemi, Pašicemi a Zalužicemi, je držitelem titulu Vesnice Jihočeského kraje roku 2017. Pištín mládne a rozrůstá se. Ještě před zhruba deseti lety měl spolu s přidruženými obcemi Češnovice, Pašice a Zalužice necelých 500 obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám