Hlavní obsah

Novou dendrologickou stezkou v Chodově oslavili Den stromů

Novinky, Miloš Volek

Otevřením nové dendrologické stezky v Chodově oslavili žáci ZŠ Chodov, Komenského letošní Den stromů.

Foto: Miloš Volek

Jeden z 13 panelů vybraných stomů dendrologické stezky.

Článek

Nápad slavit Den stromů vznikl již v předminulém století ve Spojených státech v Nebrasce. Tato krajina byla původně širou plání, místem beze stromů. Jeden z obyvatelů se ale s tím nechtěl smířit, pravděpodobně neuměl v takovéto krajině žít, a za podpory své ženy začal v okolí vysazovat stromy, keře a jiné rostliny. Svými myšlenkami a názory vzbudil nadšení ostatních, kteří ho následovali, a tak se zrodil tzv. Den stromů.

Myšlenka se rychle šířila po celých Spojených státech a na další kontinenty. Datum oslav se liší podle klimatických podmínek. Datum oslavy Dne stromů v České republice byl stanoven na 20. října, kdy stromy hrají všemi barvami a také je nejvhodnější doba je vysazovat. Právě rostlinám, tedy i stromům, vděčíme za to, že tady vůbec můžeme být.

Hlavním cílem ročního projektu žáků Biologického semináře bylo na toto děti upozornit a poukázat, že stromy nejsou jen pouhou kulisou u cest a silnic, ale že mají také své důležité místo, strukturu, stavbu, své poslání svoji historii i estetické poslání a žijí svůj život.

Během roku se žáci seznamovali se stromy v jejich přirozeném prostředí. Vyzkoušeli si změřit výšku stromu, aniž by museli namáhavě šplhat do koruny, sbírali jejich plody a listy, měřili obvod kmenu, fotografovali jej a pozorovali prostředí kolem. Své vědomosti žáci doplnili vyhledáváním důležitých informací o stromech, které pozorovali. Ze sesbíraných a získaných materiálů vytvářeli ke každému stromu informační panel.

Vzniklo tak: 13 informačních cedulí, výuková powerpointová prezentace, pracovní listy s otázkami a úkoly.

Po výrobě stojanů a desek bylo ve spolupráci s referátem životního prostředí Městského úřadu Chodov a Ilonou Lipkovou provedeno umístění informačních stojanů na dendrologickou stezku tak, aby práce dětí mohla sloužit široké veřejnosti.

Okružní stezka začíná na Staroměstském náměstí, prochází městským parkem k parku u polikliniky, dále pokračuje centrem města k DDM Bludiště, odtud se vrací Husovou a Rooseweltovou ulicí zpět na Staroměstské náměstí.

Na vzniku dendrologické stezky se podíleli žáci volitelného předmětu Biologický seminář (Jakub Mašata, Jan Tícha, Pavel Kortus, Matěj Štoll, Petr Švec, Petra Biernatová , Markéta Kabelová, Kristýna Šoupalová, Adéla Veselá Simone Rossová a Simona Rothová) vedeného učitelem Mgr. Janem Merunkou ve spolupráci s ředitelkou školy Mgr. Ivou Šípovou a koordinátorem environmentální výchovy Mgr. Milošem Volkem. Projekt vznikl za finanční podpory Karlovarského kraje a města Chodova. Smyslem této stezky je přiblížit všem milovníkům přírody zajímavé dřeviny, které rostou v našem krásném městě.

Pracovní listy, výukovou prezentaci a další informace najdete na www.zschodov.cz - ekoakce.

Reklama

Výběr článků

Načítám