Hlavní obsah

Novoroční terapie v podobě cesty na vrchol Ještědu

Novinky, Milan Turek

Novoročním ránem nepospíchají liberecké tramvaje do Jizerek či pod Ještěd, vyjíždějí až o půl osmé. Nepospíchají ani lyžaři na stráně či do běžeckých stop, jsou však vyznavači výstupů na vrcholy, kteří se vydávají po prohýřené noci, aby se obzvláště na Ještědu poklonili východu slunce.

Foto: Milan Turek

Z konečné stanice tramvaje je na vrcholek Ještědu necelé dva kilometry vzdušnou čarou, jenže výstup turistickou stezkou měří tři a půl kilometru

Článek

Opojná silvestrovská noc nemusí končit dopingem roztoku acylpyrinu či prodloužením do noci druhé. Zbavit se těžké hlavy a uvést organismus do původního stavu není nejsnadnější. V nabídce KČT Ještědské oblasti lze najít terapii spojenou s neobvyklým zážitkem. Vyměnit postel za přírodu a hned po skončení flámu vydat se do hor.

Lístek na dveřích infocentra pod Ještědem stroze oznamuje: "Už jsme šli...", start začíná až po příjezdu první tramvaje a to už někteří nedočkavci bývají na vrcholu, kde odměnou je jim východ slunce, často v inverzní inscenaci.

I na šestatřicátý výstup předpovídá jeden z organizáítorů Josef Kosák dobrou účast: "Zdá se, že bude hezké počasí, proto by se do zasněženého pohoří mohlo vydat jako každoročně tisíc truristů. Obyčejně počet doplní i němečtí hosté ze Žitavy." V kraji pořádají turisté pohádkovou zimní krajinou šest výstupů.

Semilští lákají na Kozákov, vrch vlasteneckého ducha, vládce Českého ráje. Je možné, že po probdělé noci se zde někdo mlůže setkat i s černým kozlem, který má na krku tři zlaté rolničky. Dvanáct měsíčků v malé botanické zahradě může překvapit Jablonecké při výstupu na Černou Studnici.

Potkat cestou švédské lancknechty by nemuselo být příjemné, když pustošili hrad Ronov ve třicetileté válce. Dnes se ve zdech mohutné pevnosti prohání vítr, ale výstup z Kravař nebo České Lípy připraví romantické zážitky. V okolí Frýdlantu v Čechách je řada krásných míst, turisti novoroční vycházku situují na rozhlednu.

Vskutku poetickým výletem bude výstup na Štěpánku, nejstarší dámu Jizerských hor poblíž Kořenova. Cikánskou hadačku, předpovídající smrt zakladateli rozhledny Camilu Rohanovi, tady už bude velice obtížné najít.

V Liberci se vydají skupiny přátel z infocentra k nejkrásnější hoře naší vlasti. Bude to největším duchovním zážitkem, kdy splynou s Boží horou, životní inspirátorkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám