Hlavní obsah

Novoměstský zámek nabízí bohaté interiéry, ale i možnost pikniku v zámecké zahradě

Novinky, Vratislav Konečný

Zámek v Novém Městě nad Metují, renesanční zámek barokně přestavěný a skvěle přestavěný podle projektu Dušana Jurkoviče v letech 1909-1912, je perlou východočeského regionu. Ač v soukromých rukou, vrácen po restituci Bartoňům z Dobenína, je otevřen spolu se skvostnou zahradou veřejnosti.

Foto: Jan Záliš

Trpaslíci z dílny M. B. Brauna

Článek

V květnu je otevřen od úterý do neděle od 9 do 16 hodin. Zpřístupněn je okruh Zámecké interiéry, okruh Od půdy po sklep je možné navštívit pouze po předchozí objednávce.

Stále se něco děje

Od května do září si můžete opět uspořádat piknik v zámecké zahradě nebo se zúčastnit již 5. ročníku fotosoutěže Zámek okem fotografa.

Od 1. do 31. května v arkádě zámku probíhá výstava věnovaná černému humoru – The Tap Tap načerno. Otevřena je v rámci otevírací doby zámku.

Hudba a jídlo

Květen tradičně patří i festivalu Smetanovské dny. Zahájí ho koncertem Bennewitzova kvarteta 12. května od 19:00 hodin ve Velkém sále zámku. Ještě před koncertem proběhne tradiční pietní akt u pomníku Bedřicha Smetany. Dále se na zámku uskuteční absolventské a závěrečné koncerty ZUŠ Nové Město nad Metují a také vystoupení v rámci celorepublikové akce ZUŠ Open.

Nejočekávanější akcí května je bezesporu Food Art Festival, tedy festival věnovaný jídlu, který opanuje zámecký areál 26. května. Těšit se lze na desítky stánků s tradiční i exotickou kuchyní a bohatý doprovodný program. Probíhat budou i speciální prohlídky zámeckých interiérů věnované tématu stolování a vaření na zámku v období první republiky za samostatné vstupné. Po celý den bude vstup do areálu zámku možný pouze s platnou vstupenkou na festival.

U Novoměstského zámku narazíte na barokní sošky z dílny M. B. Brauna, náměstí lemují měšťanské domy s renesančními průčelími a sloupy, zámecká zahrada je překlenuta krytým dřevěným mostem. 

Město se v seriálu F. L. Věk proměnilo v nedalekou Dobrušku. 

V údolí Metuje stojí vyhlášená hospoda Peklo, přestavěná D. Jurkovičem z bývalého mlýna Pekelec. Zahrála si ve filmu Musíme si pomáhat. 

V okolí je k vidění zámek v Náchodě, v Opočně, řada památníků na bitvu z roku 1866 v rakousko-pruské válce, hezké je poutní místo Rokole a jedinečný dřevěný kostel.

Reklama

Výběr článků

Načítám