Hlavní obsah

Novinky letošní sezóny lákají návštěvníky do regionu Kladské pomezí

Novinky, Eva Řemínková

Turistický region Kladské pomezí si letos pro své návštěvníky připravil řadu lákadel. Ať už se jedná o naučnou stezku v Adršpachu, interaktivní muzeum Pod čepicí v Hronově nebo půjčovnu koloběžek v Polici nad Metují, z takto široké nabídky novinek si jistě vybere každý. Na co se tedy můžete těšit?

Foto: archiv muzea Pod čepicí

Interaktivní muzeum chytré zábavy Pod čepicí v Hronově

Článek

Nově otevřená naučná stezka v Adršpachu

Adršpach nabízí návštěvníkům další variantu, jak zde strávit svůj volný čas. V říjnu roku 2015 tu byla nově otevřena interaktivní naučná stezka vedoucí pod Křížovým vrchem, která se věnuje především zdejší fauně a flóře a umístěny jsou na ní i interaktivní prvky a další zajímavosti ze světa neživé přírody.

Expozice Břetislava Kafky v Domku Boženy Němcové

Domek Boženy Němcové v Červeném Kostelci představuje muzeum pobytu spisovatelky ve městě.

Letos však bude její součástí expozice věnovaná červenokosteleckému rodákovi Břetislavu Kafkovi, který je dosud v oborech experimentální psychologie a parapsychologie světově uznávanou kapacitou.

Skriptorium v Broumovském klášteře

Jak a čím se ve středověku psalo, jak se vyráběly pergameny a přírodní barvy? To vše se nyní dozvíte díky vzdělávacímu programu Skriptorium, který nově funguje v Broumovském klášteře.

Prozatím slouží školním kolektivům, avšak brzy bude otevřeno také veřejnosti jako letošní novinka prohlídkových okruhů.

Poznejte Policko ze „sedla“ koloběžky

Koloběžku vyzkoušel jako dítě asi každý z nás. Co takhle vyzkoušet sportovní koloběžku a poznat Polici nad Metují a její okolí jinak než pěšky nebo ze sedla kola?

I v roce 2016 bude v polickém infocentru v provozu půjčovna koloběžek, která disponuje počtem 8 kusů. Není však problém zajistit koloběžek i více. I výletů na koloběžce vám zde doporučí mnoho.

Do Hronova za zábavou do muzea Pod čepicí

Když se s dětmi vydáte do Hronova, určitě navštívíte rodný dům Aloise Jiráska nebo prameník s minerální vodou Prdlavkou.

K těmto výletním cílům se však nyní přibyde nově otevřené Interaktivní muzeum chytré zábavy Pod čepicí, které je místem poznávání, tvoření a hry. Se slavnostním otevřením zde odstartovala výstava „Budiž světlo“.

Síň věnovaná architektu Janu Letzelovi

Novinkou je také otevření výstavní síně v náchodském Hotelu U Beránka věnované architektu Janu Letzelovi a historii samotného hotelu.

Tato malá síň je umístěna v prostoru recepce a vznikla při příležitosti zapůjčení kamenů, součástí tzv. hirošimského atomového dómu, městu Náchod.

Dole v dole Bohumír v Jívce

Už jste si někdy vyzkoušeli, jaké to je, být pravým horníkem? V dole Bohumír máte možnost. Letos si zde nově uvidíte originální mzdové výkazy, fárací oděv z roku 1960 nebo velmi cenné originální důlní mapy. A jako suvenýr si domů můžete odnést Bohumírovy ponožky.

Lukostřelci v Novém Městě nad Metují

Každoročně v červnu se v Novém Městě nad Metují sejde světová špička Para-Archery z několika desítek zemí. Soutěž s názvem World Ranking Tournament se koná na Stadionu generála Klapálka a v letošním roce se dokonce stane poslední „přípravkou“ pro lukostřelce před paralympiádou v Riu. Finále se pak odehraje přímo v historickém centru města.

Reklama

Výběr článků

Načítám