Hlavní obsah

Nové výcvikové centrum v KBA – Grafitec v Dobrušce pomůže studentům v jejich výuce

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V závodě KBA – Grafitec v Dobrušce otevřeli výcvikové centrum pro studenty Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška, kteří přímo ve výrobě mohou vykonávat dlouhodobou praxi. Firma se specializuje na výrobu tiskařských strojů a jako jediná v České republice vyrábí ofsetové stroje.

Foto: Jana Melicharová

Studentské výcvikové středisko v KBA-Grafitec v Dobrušce

Článek

V současné době se společnost potýká s nedostatkem zaměstnanců. A protože v Dobrušce také sídlí jedna z technických škol, která dříve byla součástí samotného závodu, který v širokém okolí byl známý pod názvem Adast Dobruška, nebylo daleko k navázání opětovné spolupráce.

„Naše výcvikové středisko má sloužit, kteří tady mají vykonávat svoji šestitýdenní praxi. Je určitě lepší, že se budoucí mechanici budou učit svému řemeslu přímo u nás. Dostanou se do výroby a stanou se tak součástí celého výrobního procesu, než aby se budoucímu řemeslu učili v malých prostorách školních dílen a s vlastní výrobou se setkali jenom ve vyprávění svých mistrů,“ uvedl Zdeněk Forejtek z KBA-Grafitec.

Studenti se také mohli zúčastnit soutěže o hodnotné ceny, kterou pro ně ve firmě připravili.

„Naším úkolem bylo se v průběhu praxe vyfotit, jak tu pracujeme, a fotku pomocí zprávy poslat na facebookovou adresu KBA-Grafitec a pak už jenom rozesílat mezi kamarády a získat co nejvíce odkazů,“ popsal princip soutěže Vladimír Růžička, jeden z výherců.

A Josef Fiala, výherce celé soutěže a student druhého ročníku maturitního oboru mechanik seřizovač už jenom k samotnému výcvikovému středisku dodal: „Je to tu fakt dobrý. Moc mě baví hlavně to, že se dostaneme k více strojům a nástrojům, které ve škole nemáme. A pak práce na CNC strojích, kdy nejen přímo vyrábíme výrobky, ale musíme si vyměnit i samotné nástroje ve stroji. A že nám mistři věří, že všechno zvládneme.“

Takové jsou tedy zážitky téměř třicítky mladých mužů, kteří se na svoji budoucí práci připravují ve výcvikovém středisku v KBA-Grafitec v Dobrušce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám