Hlavní obsah

Nové vozidlo moravskoslezských záchranářů pro speciální převozy

Novinky, Jakub Romba

Pro pacienty se selhávajícími životními funkcemi či s vysoce nakažlivou chorobou je určen nový speciální sanitní automobil, který v těchto dnech převzala Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje.

Foto: PhDr. Lukáš Humpl
Článek

Novinkou ve vozovém parku je Mercedes-Benz Sprinter 319 CDI FG. Vůz je upraven o speciální skříňovou nástavbu System Strobel, která zajišťuje svou prostorností více komfortu pro posádku i pacienta.

Velmi náročné technické požadavky, které byly na toto vozidlo kladeny, se také odrazily ve vyšší pořizovací ceně, která přesáhla 5 900 000 Korun. Náklady na plně vybavený automobil byly pokryty z příspěvku státu na krizovou připravenost, určený jednotlivým ZZS. 

Primárně pro infekční pacienty

„Vozidlo jako první v České republice disponuje zcela oddělenou kabinou řidiče a nástavbou, tedy ambulantním prostorem. Speciál obsahuje kombinaci nejmodernějších technologií pro jemnou filtroventilaci kontaminovaného vzduchu přes jednotku, která v nástavbě vytvoří aktivní podtlak a tím velmi výrazně sníží riziko přestupu mikroorganismů mimo vozidlo. Současně je však uvnitř upraveno tak, aby v případě výjezdu k pacientovi s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc, bylo rychle připraveno a odstrojeno k co nejsnazší dekontaminaci a desinfekci,” popsal vybavení vozu mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Klasické lůžko uvnitř sanitky lze pak snadno vyměnit za transportní izolační prostředek, tzv. biobox. V něm je vzduchotěsně uzavřen infekční pacient.

Vozidlo je v ambulantní části současně vybaveno množstvím přídavné elektroinstalace a měničů napětí (12/230 V), které pomohou realizovat bezpečné transporty pacientů se selháním životních funkcí. Na palubě tak lze převážet například nemocné, vyžadující dočasnou mechanickou podporu krevního oběhu, mimoplicní ventilaci a podobně, protože přístroje, používané v těchto případech, fungují často dlouhodobě pouze na 220V.

Zařazeno na IVC Ostrava-Jih

Specializovaných převozů pacientů, kteří jsou ve stavu selhávání životních funkcí nebo jsou infikováni vysoce nakažlivou chorobou, realizuje záchranná služba jen několik do roka. Přesto však na tyto situace musí být dokonale připravena.

Vůz bude vzhledem k nízké četnosti výjezdů tohoto typu zároveň plnit běžnou službu jako sanitní automobil rychlé zdravotnické pomoci z nedávno otevřeného stanoviště Integrovaného výjezdového centra Ostrava-Jih. V těchto prostorách sídlí také Tým pro specializované činnosti, který sanitku od 1. srpna převzal do provozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám