Hlavní obsah

Nové tramvaje mají za sebou první milion kilometrů s cestujícími

Novinky, Ondřej Petráš

Tramvaje Stadler Tango NF2, pro které se vžilo označení Stadler nOVA, dosáhly tohoto milníku zhruba rok od dodání prvního vozu a přibližně tři čtvrtě roku od zahájení prvního provozu s cestujícími.

Článek

Informace byla zveřejněna v úterý na oficiálním facebookem profilu ostravského dopravního podniku.

Z výběrového řízení na 40 středněkapacitních tramvají z roku 2016 se v Ostravě aktuálně nachází 31 vozů, které jsou provozovány vozovnou v Porubě a vypravovány na spoje vypravované touto vozovnou. Zbývajících 9 bude průběžně dodáno do letošního září a měly by být zařazeny na vozovnu Moravská Ostrava.

První tramvaj dorazila do Ostravy na konci dubna loňského roku. Zkušební provoz s cestujícími byl však zahájen až v srpnu a předcházelo mu ujetí 20 tisíc kilometrů bez cestujících a z poloviny (10 tisíc km) šlo o provoz se simulovanou zátěží, kdy posloužily pytle s pískem simulující zatížení 5 osob na metr čtvereční a posléze 8 osob na metr čtvereční.

Tento zkušební provoz byl nutný pro schválení tohoto typu tramvaje Drážním úřadem a udělení všech potřebných provozních povolení.

Vozidla získala v průběhu října všechna potřebná povolení a od 1. listopadu loňského roku jsou všechny dodané vozy nasazeny do běžného provozu. Setkat se s nimi lze zejména na linkách 3, 4 a 7. O víkendech a státních svátcích i na linkách č. 8 a 17. Spolehlivost těchto vozů se pohybuje takřka těsně pod 100 procenty (konkrétně 99,97 %) a jedná se tak o jedny z nejspolehlivějších vozidel ve vozovém parku ostravského dopravního podniku.

Reklama

Výběr článků

Načítám