Hlavní obsah

Nové expozice ve volyňském muzeu nabízejí obrázky i starou keramiku

Novinky, Petr Hejna

Městské muzeum ve Volyni, sídlící ve středověké tvrzi, má přes léto instalované dvě nové expozice, zpřístupněné již od konce června. Muzeum průběžně pořádá kulturní a s historií spjaté akce, jako jsou přednášky, cestování po kraji a koncerty. Příští týden zde proběhne i jazz & blues festival.

Foto: Petr Hejna
Článek

V prvním patře jsou to obrazy Jiřího Václava Novotného z cyklu Od Radomyšle až k Volyni, které budou k vidění do 8. září. Zobrazují především Radomyšl a okolí, ale krom vesnických motivů zde nechybí  třeba zřícenina Střela nebo hrad Velhartice.

O patro výš pak výběr se sbírek muzea, nazvaný Kohout na talíři, představuje porcelán, kameninu, bělinu a hrnčinu, a to ať již jídelní nádobí, tak ozdobné kachle. V protější místnosti pak je stále k vidění historický nábytek, zatímco podkroví je od května do 29. září zasvěceno 150. výročí Sokola ve Volyni - další informace zde.

Ve středu 31. července proběhl na nádvoří tvrze koncert dua Paul Batto jr. a Ondřej Kříž, který přitáhl spoustu kvalitní a živelné muziky chtivých posluchačů.

Zanedlouho, tedy konkrétně v sobotu 10. srpna, zde proběhne od 19 hodin festival Mlčeti jazz, na kterém vystoupí kapela Limbo, Kamil Krůta allas Koonda Holaa, a bluesové duo Jan Stehlík (St. Johnny) & Matěj Ptaszek, který i pohovoří o svém životě a muzicírování v Jižní Americe.

Pokud bude počasí příznivé, dějištěm bude opět pódium pod javorem a nádvoří tvrze, jinak budou využity obvyklé vnitřní prostory kamenného historického a kulturního svatostánku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám