Hlavní obsah

Nové expozice seznamuje s historií dodávek vody v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Úpravně vody v Ostravě-Nové Vsi byla otevřena zcela nová expozice mapující historii dodávek vody v Ostravě. Vznikla v budově bývalé odkyselovací stanice zvané Babylon, která je stejně jako celý areál Úpravny památkově chráněná.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 24.3.2017 Vodárenský Babylon v Úpravně vody v Ostravě - Nové Vsi.

Článek

Expozice je věnována historii zásobování vodou v Ostravě a vnikla díky úzké spolupráci města Ostravy a společnosti Ostravské vodárny a kanalizace a. s.

Zcela opravenou a zrekonstruovanou budovu nákladem 4 miliónů korun slavnostně otevřeli a společně pokřtili primátor města Ostravy Tomáš Macura a generální ředitel Ostravských vodáren a kanalizací a. s. (OVAK) Petr Konečný.

Odkyselovací stanice byla v areálu Úpravny vybudována v roce 1935. Svému účelu, ale sloužila jen krátce. V roce 2007  se poprvé objevila myšlenka zřídit v Babylonu expozici ostravského vodárenství. Po deseti letech se postupně podařilo přetavit nápad ve skutečnost.

„Architektonicky zajímavá stavba se proměnila v malé muzeum, které Ostravanům představí historii vodárenství v Ostravě. Historicky cenná  budova po rekonstrukci našla nové uplatnění. Je to cesta, jak památky otevřít veřejnosti,” řekl při slavnostním křtu primátor města Ostravy Tomáš Macura.

Do Babylonu se návštěvníci dostanou netradičně podzemní štolou, která jej spojuje se strojovnou. I ta prošla náročnou rekonstrukcí. V Babylonu návštěvníky pak čeká nejen popis historie, ale také ve čtyřech poschodích množství historických předmětů.

„Úpravna sama o sobě je jedním z architektonických skvostů Ostravy a díky průběžné modernizaci neustále plní svůj účel. V posledních letech se podařilo areál zkrášlit. Investice do expozice o historii vodárenství byla naším poděkováním Ostravě a  vodárenským předkům,” řekl generální ředitel společnosti OVAK a. s. Petr Konečný.

Do expozice se lidé dostanou po předchozí rezervaci.

„Expozice není v muzeu, ale v živé Úpravně vody v Ostravě-Nové Vsi, která je strategická pro zajištění dodávek pitné vody v Ostravě. Proto musíme respektovat přísná pravidla a určitá omezení. Na stránkách www.ovak.cz bude umístěn rezervační formulář, přes který si budou moci lidé rezervovat prohlídku v předem určených časech,” uvedl Libor Frydrych, vedoucí Úpravny vody Ostrava-Nová Ves.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám