Hlavní obsah

Nová výstava v mázhauzu potěší milovníky staré i nové Plzně

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotografuje, přemýšlí a kombinuje. A především vytváří zajímavá a nevšední díla, která vynikají hravostí, radostí a nápaditostí.

Foto: Jan Kaše

Jaroslav Hausner ukazuje, které budovy v části Roudná ještě stojí, a které byly již zbourány

Článek

Řeč je o Jaroslavu Hausnerovi, který od 19. února představuje svou tvorbu v mázhauzu plzeňské radnice.

„Omlouvám se divákům, že kromě několika historických fotografií nejsou ostatní obrazy dokumentací. Použil jsem motivy z Roudné k dalšímu digitálnímu zpracování. Montuji staré s novým, měním perspektivu, barevnost. Pro zajímavost jsem u některých obrazů přidal mapku, kde je to fotografováno,“ uvedl umělec.

A právě kombinace starého a nového vytváří velice poutavý příběh, který nenásilnou a lehce stravitelnou formou oba světy konfrontuje. Autor citlivým způsobem okořeňuje černobílou minulost barevnou současností.

Můžeme tak obdivovat šedivou a oprýskanou zeď starého domu, která ale ožívá bílým oknem a bohatými, různobarevnými květy. Vše umocňuje precizní práce se světlem.

Jiný fotografický obraz nás pak vtáhne na rušný Rooseveltův (Saský) most, přes který denně projíždí stovky automobilů a prochází desítky chodců. Většina lidí ani nevnímá sochy z 18. století, znázorňující některé světce, jako například sv. Jana Nepomuckého, sv. Judu Tadeáše či sv. Františka Serafínského.

A právě sochařská výzdoba této důležité plzeňské tepny přilákala objektiv Jaroslava Hausnera. Kdo by však čekal „pouhé“ vyfotografování těchto skvostů, bude zklamán. Výtvarník opět přichází s nápadem – na plochu umístí nejen sochy, které se ladně vznáší a dohlíží na to, co se pod nimi děje, ale také automobily, domy, zábradlí, lampy. Před námi se tak rozprostírá klid minulosti a shon současnosti.

Výstav potrvá do 8. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám