Hlavní obsah

Nová výstava přerovského muzea představí životní dílo malířky Dany Hlobilové

Novinky, Romana Nitková

Umění žít - tak zní název nové výstavy, kterou Muzeum Komenského v Přerově připravilo nejen pro milovníky umění na počátek letošního roku. Výstava, kterou zahájí slavnostní vernisáž ve čtvrtek 14. února, představí průřez životního díla přerovské rodačky Dany Hlobilové.

Foto: Lucie Mazáčová

Výstava "Umění žít - Dana Hlobilová". Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Článek

Je to už více než deset let, kdy jsme mohli naposled vidět v Přerově díla této významné akademické malířky. Díla pro připravovanou výstavu byla vybírána především z tvorby posledních patnácti let a budou v našem městě prezentována poprvé.

„Uměleckou tvorbu Dany Hlobilové lze rozdělit do několika částí nebo témat a stejně tak chceme pojmout i připravovanou výstavu. V první části návštěvník uvidí Vzpomínky z cest, kde autorka zachycuje okamžiky ze svých četných studijních cest především do Francie a Itálie,“ sdělil Mgr. Kamil Lukeš, kurátor výstavy.

Nejen, že architekturu umělecky zobrazovala, ale byla i její znalkyně a do svých obrazů vkládala věrně zobrazené architektonické prvky, které kombinovala a seskupovala do uměleckých koláží. Velmi zajímavou kapitolou tvorby, jež prochází celým uměleckým životem, jsou Vzpomínky na hudební skladatele 19. a 20. století, které bude možno na výstavě rovněž zhlédnout. V Poslední části výstavy uvidíte díla z kategorie abstraktní tvorby Dany Hlobilové.

Asi nejznámější prací malířky je spolupráce na projektu skleněné Zpívající fontány pro světovou výstavu v Bruselu v roce 1958, za které dostala významné ocenění. Na výstavě bude, snad úplně poprvé, prezentován jeden z malířsky pojatých návrhů fontány. Výstavu doplní životopis umělkyně, která v loňském roce oslavila významné životní jubileum (* 21. 5. 1928) a rovněž fotografie z jejího života.

Výstava potrvá od 15. února do 16. června. Slavnostní zahájení se uskuteční ve čtvrtek 14. února v 17.00 hodin v prostorách přerovského zámku.

Další informace:

Další informace:Mgr. Kamil Lukeš, 581 250 540

lukes@prerovmuzeum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám