Hlavní obsah

Nová speciální kamera pomůže lékařům šumperské nemocnice snadněji odhalit vážné oční onemocnění

Novinky, Hana Szotkowská

Makulární degenerace je jedno z nejzávažnějších očních nemocí, které může skončit i slepotou. S jeho včasným odhalením pomáhá šumperským očním lékařům nová speciální kamera. Přístrojová novinka dokáže díky rychlému a přesnému snímkování odhalit nemoc ještě dřív, než začne pacient pociťovat problémy.

Foto: Hana Hanke, Nemocnice Šumperk

Nová kamera pomůže odhalit vážné oční onemocnění i sledovat případné změny na oku.

Článek

„Nová kamera umožňuje velmi rychle snímat přední i zadní část oka. Díky svým ojedinělým vlastnostem dokáže odhalit už v raném stadiu poškození struktur sítnice, které je znakem nemoci zvané makulární degenerace,“ vysvětluje primářka očního oddělení šumperské nemocnice Renata Michálková s tím, že nová kamera vyniká zejména rychlostí pořízení detailních záběrů oční sítnice i velmi vysokým rozlišením obrazu. Speciální kameru využijí oční lékaři také při vyšetřování zrakových nervů u zeleného zákalu. Přístrojová novinka jim také umožní dlouhodobě sledovat případné změny na postiženém oku.

Určitá forma tzv. věkem podmíněné makulární degenerace postihne až polovinu lidí starších 65 let. Klíčové pro zmírnění následků nemoci je právě její včasné zachycení. Nezbytností jsou proto pravidelné oční prohlídky, a to nejen u seniorů. Některé náznaky počínající „nemoci starých očí“ se mohou překvapivě objevit i u lidí mladších 40 let. Podle primářky Renaty Michálkové se zhoršení zraku ve stáří úplně vyhnout nelze. „S přibývajícím věkem je proto nutné dbát na prevenci a chodit na pravidelné preventivní prohlídky,“ upozorňuje lékařka.

Věkem podmíněná makulární degenerace má dvě formy. Suchá forma je častější, její průběh je pomalejší a dochází při ní k úbytku a poškození sítnicových buněk. Méně častou je pak takzvaná vlhká forma, jejíž průběh je však velmi rychlý a nevratné poškození zraku může způsobit v řádu týdnů nebo měsíců. U suché formy je léčba nemoci omezená na podávání přípravků, které zpomalují proces stárnutí oka a zvyšují jeho odolnost. U vlhké formy, pokud pacient dorazí k lékaři včas, existuje možná terapie speciálními léky. Ty se aplikují po podání anestetických kapek tenkou jehlou přímo do oka.

Oční pracoviště šumperské nemocnice najdou pacienti v přízemí pavilonu D (naproti novému pavilonu). Na preventivní prohlídku se mohou objednávat telefonicky na čísle 583 332 752 nebo 583 332 753. Pracoviště má i speciální makulární poradnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám