Hlavní obsah

Nová lůžka i matrace přinesou větší pohodlí pacientům šumperské nemocnice

Novinky, Hana Szotkowská

Nemocnice Šumperk se pustila do hromadné výměny lůžek a matrací. Celkem 158 nových polohovacích lůžek přinese o poznání větší pohodlí pacientům hned na deseti odděleních nemocnice. Součástí obměny lůžkového fondu je i výměna starých matrací za nové.

Foto: Tereza Bulková, Nemocnice Šumperk

Nová lůžka a matrace přinesou větší pohodlí pacientům hned na deseti odděleních nemocnice.

Článek

„Nová lůžka znamenají zvýšení pohodlí a bezpečí jak pro pacienty, tak pro ošetřovatelský personál. Díky elektrickému polohování lze nové lůžka bez jakékoliv fyzické námahy personálu nastavit do optimální léčebné polohy. Pacientovi zase možné elektrické nastavení výšky lůžka významně usnadní například vstávání z postele. Ke každému lůžku náleží i nová kvalitní matrace, která chrání pacienta před vznikem proleženin,“ informovala hlavní sestra šumperské nemocnice Mgr. Monika Žaitliková s tím, že nová lůžka jsou vybavena i sklopnými postranicemi, které pacienta chrání před případným pádem.

„Nová lůžka ocení náš ošetřovatelský personál zejména u hůře pohyblivých pacientů. Postele totiž umožňují provést jednoduché ošetřovatelské úkony bez nutnosti jejich přesunu,“ dodala hlavní sestra s tím, že snadnější bude nově i převoz pacientů na zákroky a operace díky jednoduššímu ovládání a manipulaci s lůžky.

Nemocnice zakoupila celkem 158 nových lůžek a 196 matrací na deset oddělení. Většího pohodlí se dočkají například pacienti interního, chirurgického, nebo ošetřovatelského oddělení.

Celkem 18 nových lůžek zamíří v těchto dnech také na dětské oddělení. Nová lůžka a matrace vymění nemocnice také na svém urologickém, gynekologickém, kožním a neurologickém oddělení. Mnohem větší komfort přinese i šest lůžek se speciálními matracemi na oddělení ARO.

„Matrace jsou unikátní v tom, že se dokážou přizpůsobit potřebám pacienta, střídavě se nafukují a vyfukují, což umožňuje v kombinaci s polohovacími možnostmi lůžek účinně předcházet vzniku proleženin,“ vysvětlil biomedicínský inženýr šumperské nemocnice Martin Sikora.

Nemocnice zakoupila celkem 158 nových lůžek a 196 nových matrací na základě projektu Obnova a modernizace lůžkového fondu návazné péče, které čerpala z dotace Evropské unie a ze státního rozpočtu v rámci Integrovaného regionálního operačního fondu. Celá investice přišla na téměř 13 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám