Hlavní obsah

Nová londýnská stáž pro brněnské studenty

Novinky, Olga Koudelková

V prosinci vyjela další skupina 19 studentů z Obchodní akademie, SOŠ knihovnické a VOŠ Brno-Kotlářská a Pionýrská na odbornou stáž v rámci programu Erasmus+ do Londýna, kde pracovali dva týdny ve firmách či institucích.

Foto: Olga Koudelková

Společný víkendový program - na Trafalgar Square před Národní galerií.

Článek

Během 5 let již přes 150 studentů mělo možnost zúčastnit se tohoto programu. Veškeré náklady byly hrazeny Evropskou unií.

Zmíněný projekt (Studium bez hranic, 2018-1-CZ01-KA102-047145) se umístil jako 2. nejlepší projekt letošního roku v programu Erasmus+. Získal cenu Domu zahraničních služeb v sektoru odborného vzdělávání a přípravy. 

Stáž se týkala všech studijních oborů uvedení školy - ekonomické obory, knihovnické a informační služby, sociální práce. V dubnu se na výjezd může těšit dalších 19 stážistů.

A čím byli studenti v Londýně nadšeni? Z celé řady věcí aspoň několik…

- pozitivní a aktivní přístup zaměstnanců ve firmách

- individuální přístup ke klientům

- trpělivost a ohleduplnost spolupracovníků

- navázání blízkého vztahu s kolegy během velmi krátké doby

- vzájemný respekt mezi lidmi z tolika odlišných kultur

Naučili se ovšem vážit i mnohých věcí, které u nás berou jako samozřejmost a v Londýně jim chyběly:

- relativně rychlá doprava do školy či práce (v rámci Londýna je běžné, že se cestuje jedním směrem i 90 minut či více) a pevné jízdní řády veřejné dopravy

- dobré jídlo (po 14 dnech anglické stravy si stážisté uvědomili, jak je česká kuchyně vynikající)

- teplo v domě (v Anglii topí velmi málo a až při teplotách kolem nuly) a uklizená domácnost

- čistota v dopravních prostředcích a na ulicích

Co je ale nejvíce překvapilo, byla jiná mentalita lidí - vzájemná zdvořilost, každý byl velmi milý, ochotný, všichni se snažili pomáhat a vycházet si vstříc. Studenti velmi oceňovali pozitivitu lidí, dobrou náladu, srdečnost a řešení všech komplikací v klidu. Stážisté se po krátké době „nakazili“ tímto přístupem a věříme, že jim vydrží i do budoucna.

Všichni účastníci se shodli, že na tuto stáž budou rádi vzpomínat a byla velkým přínosem pro jejich osobní, odborný i jazykovém rozvoj.

Velké poděkování patří manažerce projektu Mgr. Martině Lojdové, se kterou jsme studenty doprovázely a monitorovaly jejich činnost ve firmách, za výbornou spolupráci. Dále chceme poděkovat účastníkům stáže za vzornou reprezentaci školy, vyučujícím za odbornou přípravu stážistů a vedení školy za podporu projektu, bez níž by se stáže nemohly uskutečnit.

A na závěr vyjádření jedné ze stážistek: „Překvapilo mě, že jsem schopná bez problémů zvládnout strávit dva týdny v cizí zemi, pracovat v zahraniční firmě, naučit se tam používat jejich veřejnou dopravu, poznat spoustu nových kultur a jejich zvyky. Líbilo se mi, že v Londýně, jako v multikulturním městě, neřeší rozdíly mezi lidmi a všichni se berou takoví, jací jsou.“

Účastníci stáže z Obchodní akademie, Střední odborné školy knihovnické a Vyšší odborné školy, p. o. (Kotlářská 9, Brno a detašované pracoviště Pionýrská 23): David Fojtík, Nikola Svobodová, Eva Gottwaldová, Luisa Freimuthová, Patrik Cihlář), Jasmína Chenová, Eliška Rybáková, Julie Procházková, Lenka Ursacherová, Lukáš Tölg, Adéla Málková, Tereza Doležalová, Zuzana Martinková, Natálie Vlasáková, Magda Bínková, Eliška Musilová, Valentina Mešková, Jana Kalhousová, Markéta Frömelová.

Reklama

Výběr článků

Načítám