Hlavní obsah

Nová letecká základna začala sloužit v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Zkušebním provozem Letecké služby Policie České republiky byl od pondělí 22. května zahájen provoz nové letecké základny, která je součástí Integrovaného výjezdového centra v Ostravě-Zábřehu. V areálu vznikl nový hangár pro vrtulníky, podzemní nádrž leteckých pohonných hmot a další nové zařízení.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 22.5.2017 Nový hangár s příslušenstvím je součástí Integrovaného výjezdového centra v Ostravě - Zábřehu

Článek

V areálu Integrovaného výjezdového centra v Ostravě-Zábřehu byla rozšířena plocha před novým hangárem tak, aby umožnovala přistávání a vzlety také středně těžkého vrtulníku Bell-412. Celkové náklady ve výši 19,5 miliónu korun s DPH hradí město Ostrava částkou 10,8 miliónu a kraj přispívá 8,7 miliónu korun.

Nový hangár s příslušenstvím a nově vzniklým okolím slavnostně otevřel policejní prezident Tomáš Tuhý spolu s hejtmanem Moravskoslezského kraje Ivo Vondrákem a primátorem města Ostravy Tomášem Macurou. Přítomni byli i další představitelé Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru, kraje a města.

V hangáru stál vrtulník, který bude používat Police ČR. Do dnešní doby musely podobné vrtulníky nalétávat z Brna. Tento bude k dispozici pro Ostravu, Moravskoslezský kraj a okolí.

„Vrtulník je německé výroby. Označení má C-135. Je to vrtulník lehké váhové kategorie. Vzletová váha je 2900 kg. Může dosahovat výšky až 6 km. V našem prostortu létáme maximálně do výše 4 km, spíše okolo 1000 metrů. V této policejní verzi létáme tři. Dva piloti, a jeden policejní operátor, který obsluhuje další vybavení, jako jsou kamery, termokamery, spojovací a komunikační technika, záznam obrazu, přenos obrazu a také světlomet na noční vidění. Náš eventuální vzlet řídí sbor policejního prezidia,” vysvětlil pilot Pavel Frost.

Letecká služba bude poskytovat podporu policejním složkám, útvarům Hasičského záchranného sboru, složkám Integrovaného záchranného systému a útvarům Ministerstva vnitra. V krizových situacích bude pomáhat při záchranných a likvidačních pracích, hledat ztracené a na životě ohrožené osoby, zapojí se do pátrání po pachatelích trestné činnosti, ale bude také monitorovat dopravní situaci.

„Bezpečnostní složky operující v regionu potřebují k výkonu své služby také vrtulník, který v jejich vybavení na rozdíl od Prahy a Brna, dosud chyběl. Je důležitý pro řízení záchranných prací, při povodních a dalších živelních událostech. Účinný je také při zajištění bezpečnosti při rizikových akcích. Spolu s městem Ostrava investujeme nemalé prostředky do bezpečnosti občanů, ochrany jejich životů a majetku. Je pro nás prioritní, aby se cítili bezpečně. Spolupracujeme s Policií České republiky a dalšími složkami Integrovaného záchranného systému, financujeme řadu dalších projektů,” konstatoval hejtman Ivo Vondrák.

„Letos na podzim by měla začít realizace II. etapy. Rozšíří se stávající manipulační plocha před nově vybudovaným hangárem a dovybaví se světelným zabezpečovacím zařízením pro zajištění denního i nočního letového provozu. Jedná se o světelné vytýčení nové přistávací a vzletové plochy před novým hangárem, současně se instaluje i systém, umožňující dálkové rádiové ovládaní světelného vybavení z paluby vrtulníku,” doplnila informace Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám