Hlavní obsah

Nová Kapka fyziky na průmyslovce v Hodoníně

Novinky, Jana Slováková

Kapka fyziky aneb studenti žákům. Na SŠPU v Hodoníně bude v pátek 30. listopadu těsno. Hlavně v přírodovědné učebně, kde se spolu sejdou jak studenti průmyslovky, tak žáci z okolních základních škol. A proč? Chystají se spolu bavit fyzikálními pokusy, tentokrát na téma Světlo a stín

Foto: Jana Slováková

Kapka fyziky na SŠPU Hodonín

Článek

Kapka fyziky je otevřená fyzikální laboratoř, ve které studenti technického lycea střední školy předvádí pokusy na přichystaných stanovištích pro žáky 8. a 9.ročníků okolních základních škol. V letošním školním roce proběhne historicky druhý ročník, jehož smyslem je porozumění fyzikálním jevům a hlavně přijatelnou formou jejich vysvětlení. Kapka fyziky je jakási interaktivní dílna, kde si mohou pokusy žáci sami vyzkoušet.

Třídy z okolních základních škol se dostaví na hodinu fyziky do přírodovědné učebny hodonínské střední školy. Žáci se rozdělí ke stanovištím, které obsluhují studenti průmyslovky. Ti jim vysvětlí pozorovaný jev, předvedou dané pokusy a nechají je, aby si mohli vše vyzkoušet. Vše probíhá pod dohledem učitele fyziky z průmyslovky.

Tentokrát  se v přírodovědné učebně setmí a svítit budou jen lasery, uv lampa a kahany. Atmosféra skvěle připravená na hru světel a stínů. Poutavé pokusy z optiky jsou připraveny.

A jaké jsou výhody takové výuky?

Žáci ZŠ si vyzkouší pokusy, na které v hodinách fyziky často nezbývá čas nebo není vybavení

Studenti SŠPU si otestují své vysvětlovací a komunikační schopnosti

Učitel ze ZŠ během jedné hodiny obsáhne pokusy k deseti různým tématům

V hodinách fyziky se pak už jen připomene pokus, na který se snadno naváže

Žáci i studenti si mnohem lépe zapamatují daný fyzikální jev i jeho vysvětlení

Všichni zúčastnění se u toho dobře baví

A na jaká témata se tentokrát studenti a žáci společně budou bavit?

1. Hrátky s UV světlem

1. Hrátky s UV světlem 2. Jak fungují brýle?

1. Hrátky s UV světlem 2. Jak fungují brýle? 3. Co jsou optické kabely aneb totální odraz?

1. Hrátky s UV světlem 2. Jak fungují brýle? 3. Co jsou optické kabely aneb totální odraz? 4. Bimetaly v akci

1. Hrátky s UV světlem 2. Jak fungují brýle? 3. Co jsou optické kabely aneb totální odraz? 4. Bimetaly v akci 5. Co dokáže termokamera?

1. Hrátky s UV světlem 2. Jak fungují brýle? 3. Co jsou optické kabely aneb totální odraz? 4. Bimetaly v akci 5. Co dokáže termokamera? 6. Není laser jako laser

1. Hrátky s UV světlem 2. Jak fungují brýle? 3. Co jsou optické kabely aneb totální odraz? 4. Bimetaly v akci 5. Co dokáže termokamera? 6. Není laser jako laser 7. Jak si můžeme sami změřit rychlost světla?

1. Hrátky s UV světlem 2. Jak fungují brýle? 3. Co jsou optické kabely aneb totální odraz? 4. Bimetaly v akci 5. Co dokáže termokamera? 6. Není laser jako laser 7. Jak si můžeme sami změřit rychlost světla? 8. Opravdu černá barva pohlcuje nejvíc světla?

9. Jak fungují svítící tyčinky aneb ani trocha chemie nezaškodí…

"Plánované čtyři termíny na letošní ročník Kapky fyziky byly zaplněny takřka ihned po jejich vyhlášení, museli jsme dokonce přidat pátý termín navíc a myslím, že by se naplnily klidně ještě další tři. Za jeden den se tak u nás vystřídá i šest základních škol" říká učitel fyziky na hodonínské střední škole Zbyněk Bábíček. "Na Kapku fyziky k nám přijíždějí třídy nejen z okolních škol, ale po loňském úspěšném prvním ročníku se nám letos hlásí školy i z mnohem větších vzdáleností," dodává kantor.

Fyzika tak umí být i docela zábava.

Reklama

Výběr článků

Načítám