Hlavní obsah

Nová galerie odhalí výstavou Martina Mainera vážné i humorné reflexe naší doby

Novinky, Tomáš Kopečný

Nová galerie v Praze zahajuje ve čtvrtek 26. května výstavu Martina Mainera s názvem Přicházíme v míru. Autorovy obrazy, recyklované sochy a barevné reliéfy nahlíží na současnou dobu a s černým humorem i vážnou tváří reflektují její aktuální problémy a rozpoložení společnosti.

Foto: Archív Nové Galerie

Kosmická hra, dílo z roku 2016 vytvořené kombinovanou technikou

Článek

Výstavu je možné navštívit od úterý do soboty mezi 11. a 19. hodinou až do 26. června.

„Název výstavy je převzat z filmu Mars útočí. Nejenže je to první film hollywoodské produkce za posledních mnoho let, kde je ve vymyšleném příběhu zabit president USA (Jack Nicholson), ale je to film veselý, prolidský, optimistický, nádherně umělecký a nadčasový,” uvedl autor výstavy Martin Mainer. 

Mezi expozicemi návštěvníci například uvidí „sochy“ nesoucí na svých hlavách či jejich nástavcích přilepený svítící modrý glóbus. Jsou to stojánky pro Zemi a mají vyjadřovat život i Zemi.

Dále čtyři akty jako alegorie různých stavů mysli, těla a duše či jako ukázka jejich mohutnosti – jde o vyjádření alegorie strachu a alegorii léčení strachu pomocí akupunktury těla i obrazové plochy, alegorii studu a následného osvícení a alegorii překvapení i zalíbení v levitaci. V neposlední řadě i objekt „Německý dům“, který vznikl spojením zahradního domku pro kočky a krmítka pro ptáky. 

„Je to černý humor a zároveň vážná věc. Výstava však nemá pouze prvoplánově vyprávět příběh, kterého jsme dejme tomu svědky, ale spíše jde o souhrn znaků, jež mají emočně rezonovat s divákem. A za slovy i znaky doufám jsou v mé práci ještě další „věci“, uchopitelné v nějakém kódu vědomí i podvědomí,“ dodává Martin Mainer.  

Martin Mainer je jednou z nejvýznamnějších osobností současné české malby, s kořeny v generaci 80. let. Jeho dílo se vyznačuje smyslovým, emocionálním, expresivním malířským rukopisem a citlivým přístupem k materiálu. Působil na Fakultě výtvarných umění VUT Brno, dnes se věnuje vlastní tvorbě a rovněž vyučuje na Akademii výtvarných umění. V roce 1993 získal cenu Jindřicha Chalupeckého.  

Nová galerie je prostorem pro systematickou prezentaci a podporu špičkového českého umění u nás i v zahraničí, prezentující nejvýznamnější hodnoty českého výtvarného umění. Při výběru zastoupených autorů je kladen důraz na kvalitu, výjimečnost a jedinečnost tvorby a osobnosti autora. Kromě pravidelných výstav pořádá i doprovodné programy a zabývá se rovněž poradenskou, pedagogickou a vydavatelskou činností. Vznikla v roce 2014 a sídlí na pražských Vinohradech. 

Reklama

Výběr článků

Načítám