Hlavní obsah

Norimberk, město plné turistických atrakcí i míst spjatých s českými dějinami

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Malebné mosty a lávky přes říčku Pegnitz, četné kostely, uličky s hrázděnými domy, dominanta hradu, hradby a věže či kašny, to vše vytváří působivý celek Norimberka, města ležícího zhruba 130 km od česko-německých hranic.

Foto: Petr Hejna

Císařský hrad v noci

Článek

Mnohým se ve spojení s tímto městem vybaví v rámci historických, kulinářských a kulturních souvislostí pojmy jako norimberský proces, norimberské klobásy, norimberský trychtýř, či jakási tlupa tamních Wagnerových mistrů pěvců. Toto město je ale i velmi spjato s naší historií - císaři Karlovi IV. se zde roku 1361 narodil, následně byl pokřtěn a věku devíti let byl i oddán syn Václav, pozdější král český a římský. Norimberk byl i výchozím bodem korunovačních jízd do Říma.

Ač město prošlo silnou devastací po náletech v druhé světové válce, historické centrum bylo obnoveno v 50. letech tak věrohodně, že působí dojmem, jako by se zde zastavil čas, nebo jako by se návštěvník ocitnul v kulisách nákladného hollywoodského pohádkového či historického  filmu.

Po pár desítkách metrů roztroušené lávky přes Pegnitz s odlesky okolních domů na hladině přímo vybízejí k romantickým procházkám - ať již je to zastřešená Katova lávka, Řetězová lávka, nebo mostík v benátském stylu. Všudypřítomné členité fasády hrázděných domů a vysoké střechy s několika patry v podkroví podtrhují starodávnou atmosféru města. Historické třpytné Krásné kašně kontrují vydařené moderní artefakty, jako je třeba Loď Bláznů nebo Kašna manželství inspirovaná básní norimberského básníka Hanse Sachse (1494-1576), který je na kašně rovněž vypodobněn. Autorem obou je profesor Jürgen Weber (1928 - 2007).

Z mnoha norimberských kostelů stojí za návštěvu s naší historií významně svázaný kostel Panny Marie, postavený Karlem IV., který měl sloužit jako úložiště říšských korunovačních klenotů. K vidění jsou zde sochy dvou našich světců - sv. Václava a sv. Ludmily, v průčelí je norimberský orloj z roku 1509. Hned troje varhany (jedny závěsné), množství obrazů a nástěnných maleb je k vidění v gotickém Lorenzkirche (sv. Vavřinec), kde nelze přehlédnou i vzácnou dřevořezbu Andělský pozdrav. Nejstarším je kostel sv. Sebalda (vstup za poplatek) s hrobkou tohoto světce.

Jednou z dominant města je Císařský hrad, působivý zejména při nočním rozsvěcování. Kolem města se táhnou hradby opevnění  se spoustou věží. Významnou památkou je dům Albrechta Dürera, kde slavný místní rodák žil a pracoval až do smrti.

Video: město za dne i v noci

Prohlídku města se vyplatí absolvovat jak přes den, tak po soumraku, kdy mnohé z budov, věží a kašen díky nasvícení získají zcela jinou tvář. Město, kde „náš“ Karel IV. rád a často pobýval, má bezesporu svůj půvab pro české turisty, ideální je i koncentrace přemnoha zajímavostí na relativně nepatrné ploše historického centra. A oproti zhruba sto kilometrů vzdálenému Regensburgu je zde k vidění naprosto stylová obnova celku - na plastová okna zde opravdu nikde nenarazíte.

Norimberk má i jednu z největších ZOO v Evropě, kde je i delfináruim, je možno navštívit muzeum hraček, oblíbené jsou i vánoční trhy s kulturním programem a akcemi pro děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám