Hlavní obsah

Noční půlmaraton ulicemi Ústí nad Orlicí si vyzkoušelo osmdesát běžců

Novinky, Stanislava Dvořáková

V sobotu 26. května se v Ústí nad Orlicí pod záštitou místostarosty a pořadatele Rozhoupej město Matouše Pořického ve spolupráci s TJ Sokol Ústí nad Orlicí a Orlickým tvrďákem uskutečnil první noční půlmaraton, jehož trasa vedla ulicemi potemnělého města.

Foto: Stanislava Dvořáková

Úderem 21.hodiny, s posledním zbytkem světla, byl Matoušem Pořickým odstartován v parku Kociánka noční půlmaraton.

Článek

V současné době jsou v oblibě široké veřejnosti vytrvalostní běhy. Pořadatelé Rozhoupej město proto hledali možnost poskytnutí zdravého pohybu rozšířením dosavadních akcí co největšímu počtu zájemců i z řad relativních amatérů. Nakonec padla volba na půlmaraton, který je vlastně lidovým během pro všechny.

Vzhledem k jeho popularitě v mnoha českých městech je organizován přímo v ulicích. Mezi každoročně nepopulárnější se řadí Půlmaraton Praha. I profesionální běžci nacházejí svůj cíl v překonávání rekordů. Světový rekord mužů je 58:22 a žen 1:04:52, český rekord mužů 1:01:31 z roku 1997 a žen 1:11:01 z dubna 2018.

Tak i v Ústí nad Orlicí byl nově připraven tento běh, a aby byl ještě zajímavější, uskutečněn byl v nočních hodinách. V sobotu 26. května v parku Kociánka ve 21 hodin byl odstartován noční půlmaraton za účasti 60 mužů a 20 žen ve věku od 16 do 57 let.

Trasa v délce 21,0975 kilometru vedla z parku Kociánka Dělnickou ulicí přes sídliště, kolem zahrádek na cyklostezku směrem Nádražní ulice do Hylvát ke Třem mostům, odkud se běželo zpět stejnou trasou. Každý účastník obdržel při registraci čip, kterým se měřil jeho průběžný čas.

Na bezpečnost dohlížela městská policie, neboť se půlmaraton konal za plného silničního provozu. K žádné problematické situaci nedošlo, jen jeden účastník pro vyčerpání závod nedokončil.

Čekající diváci v cíli na vítěze se prvního účastníka dočkali již ve 22 hodin a 15 minut, kdy dorazil první běžec Radek Hübl z Ústí nad Orlicí v čase 1 hodina, 15 minut a 24 vteřin.

Průběh závodu v interview pro Zpravodajský portál regionální televize pro podhůří Orlických hor zhodnotila nejrychlejší žena Lenka Flídrová z České Třebové: „Příjemná teplá noc, dobře připravená trasa s možností občerstvení na otočce, prostě výborné organizační zajištění - jsem spokojená!”

Posledním účastníkem se stal Martin Bednář, který proběhl s invalidním vozíkem, na kterém vezl svého syna, tleskajícím špalírem závodníků ve 22 hodin 30 minut.

Po krátké přestávce s občerstvením ovocem a s připraveným kotlíkem na opékání buřtů došlo před 24. hodinou k vyhodnocení prvních tří závodníků na stupních vítězů.

V kategorii mužů na 1. místě skončil Radek Hübl s časem 1:15:24 před Zdeňkem Šilarem s časem 1:15:47 - oba z Ústí nad Orlicí, 3. místo s časem 1:15:56 získal Martin Moravec z Letohradu.

V kategorii žen 1. místo obsadila Lenka Flídrová z České Třebové s časem 1:35:04 před Květou Brožkovou s časem 1:43:16 a Anežkou Pokornou s časem 1:46:42 - obě z Ústí nad Orlicí.

Pro všechny však platilo sportovní heslo: Nemusíš doběhnout první, abys byl vítěz!

Reklama

Výběr článků

Načítám