Hlavní obsah

Noční prohlídky zámku v Děčíně přenesou návštěvníky na setkání tří panovníků

Novinky, František Šuman

Noční prohlídky či lépe řešeno představení jsou v nabídce děčínského zámku již od července roku 2008. Dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější programy, na které bývá obtížné sehnat vstupenku.

Foto: Miloš Vavřička, Zámek Děčín, p. o.
Článek

Návštěvníci se během nich vraceli do časů na přelomu 17. a 18. století, do časů hraběte Maxmiliána Thuna a jeho manželky Marie. Po pěti letech ovšem přišel čas na změnu, a proto v letošním roce vznikla zcela nová prohlídka. Návštěvníky přenese do odlišného časového období a do jiných místností na zámku, dobrá zábava ovšem zůstává.

Děj nové inscenace se točí okolo významné, ale bohužel téměř zapomenuté události. V červnu roku 1854 hostil děčínský zámek setkání tří panovníků – rakouského císaře Františka Josefa I., pruského krále a saského krále. Společně zde po tři dny řešili diplomatické otázky, které vyvolala Krymská válka.

Pro zámek to jistě byla velká pocta, ovšem zároveň také zatěžkávací zkouška. Kromě korunovaných hlav musel pojmout na 120 dalších osob, které tvořily doprovod – od premiérů a ministrů zahraničí až po komorníky, kuchaře či tělesnou stráž. Na přípravu konference bylo navíc minimum času, takže vše probíhalo za velkého spěchu.

Tato situace je sama o sobě jako stvořená pro zápletku veselého nočního představení. Diváci vstoupí přímo doprostřed příprav, postupně se setkají se všemi účastníky konference i s tehdejším majitelem děčínského zámku a jeho dcerou Južou.

A čem se vlastně nové představení liší od starého? „Zachováváme vše osvědčené, především Josefa Bartáka a Petru Nedvědovou v hlavních rolích, bohatou výpravu, kostýmy a početný komparz. Nová verze je bohatší, má pestřejší děj a návštěvníci při ní projdou mnohem větší část zámku, včetně nových prostorů v jižním křídle,“ uvedl režisér představení Miloš Vavřička.

K dobré tradici patří i skutečnost, že děčínský zámek nabízí noční představení také mimo tradiční letní sezónu. „Zima a sníh dodávají inscenaci romantický nádech,“ vysvětluje Miloš Vavřička. „Navíc je dřív tma, proto můžeme začít výrazně dříve, což jistě ocení především rodiny s dětmi.”

Noční představení na děčínském zámku se konají po tří únorové pátky, konkrétně 7., 14. a 21. 2. od 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám