Hlavní obsah

Noční pochod po stopách paraskupiny Clay-Eva

Novinky, Rudolf Karlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 13. dubna to bude už po patnácté, kdy se v podvečer sejdou u pomníku skupiny Clay-Eva v Hostišové nejen účastníci pochodu, ale také pamětníci, vojenští veteráni i zájemci o události 2. světové války.

Foto: Rudolf Karlík

Výsadkáři pokládají kytici k pomníku Clay-Eva

Článek

Jedná se o vzpomínkový noční pochod ve stopách tří členů paraskupiny Clay-Eva, kteří byli vysazeni v noci 13. dubna 1944 na okraji obce Hostišová u Zlína. Poté se během tří dnů a nocí dostali do Bystřice pod Hostýnem, kde měli kontaktní adresy na možné spolupracovníky.

Jeden z hlavních organizátorů Ondřej Machálek k tomu uvedl: „Nočním vzpomínkovým pochodem se organizátoři snaží připomínat jeden z nejúspěšnějších výsadkových desantů, které byly na území Protektorátu Čechy a Morava na konci 2. světové války vysazeny. Skupina Clay-Eva ve složení - velitel Antonín Bartoš, radiotelegrafista Čestmír Šikola a šifrant Jiří Štokman - dokázala postupně do příprav k ozbrojenému povstání zapojit téměř celou jihovýchodní Moravu. Během září 1944 bylo připraveno jedenáct ploch pro přijetí výsadku zbraní. Ozbrojené povstání se sice nakonec neuskutečnilo, ale i tak se jim podařilo vytvořit velkou a pevnou síť, kterou díky opatrnosti jejich členů nedokázaly nacistické represivní orgány úplně zničit, i když se o to snažily infiltrací kolaborantů. Hlavní přínos skupiny Clay-Eva byl především ve zpravodajské činnosti. Čestmír Šikola, radista skupiny, do konce války přijal asi 250 a vyslal přes 800 radiogramů.”

Čestnou stráž u pomníku budou opět držet členové Klubu vojenské historie Hraničářský pluk 19 v dobových uniformách, dvěma písněmi program doplní místní kapela Hostband. Po několik ročníků byl příjemným zpestřením ceremoniálu seskok několika výsadkářů průzkumného praporu z Prostějova, bohužel letos nebyl k seskoku vydán souhlas.

Loňský pochod z Hostišové do Bystřice pod Hostýnem v celkové délce 36 km absolvovalo 152 účastníků, zatím rekordní účast bylo 222 pochodujících krajem Hostýnských vrchů. Letošní pochod opět zaštítil hejtman zlínského kraje Jiří Čunek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám