Hlavní obsah

Noční pochod Clay-Eva připomene 70 let od ukončení druhé světové války

Novinky, Rudolf Karlík

Noční pochod po stopách výsadkářů ze skupiny Clay-Eva z Hostišové u Zlína do Bystřice pod Hostýnem čeká letos už 12. ročník.

Foto: archív Clay-Eva

Členové skupiny Clay-Eva:zleva radista Čestmír Šikola,šifrant Jiří Štokman a velitel Antonín Bartoš

Článek

V pátek 10. dubna si připomeneme události z konce 2. světové války, kdy byli v noci 13. dubna 1944 v katastru obce Hostišová vysazeni z anglického letounu Halifax členové paradesantní skupiny Clay-Eva.

Velitel Antonín Bartoš, šifrant Jiří Štokman a radista Čestmír Šikola se během tří nocí přemístili do Bystřice pod Hostýnem, kde se jim podařilo navázat kontakt s místními odbojáři a úspěšně operovali na velkém území Moravy až do konce války. Po roce 1948 je však potkal stejně neradostný osud, jako většinu vojáků, kteří se vrátili ze západní fronty a i jejich hrdinské činy měly být vymazány z dějepisu.

Naštěstí se to nepodařilo a tak jejich památku opět uctíme slavnostním shromážděním u pomníku v místě seskoku. Bude to také příležitost k tomu, abychom si v souvislosti se složitou mezinárodní situací uvědomili, kam chceme nadále směřovat, za co bojovali i členové Clay-Eva.

Symbolicky seskočí dvě tříčlenné skupiny výsadkářů z Prostějova, kteří pak také položí kytici k pomníku. Nebudou chybět ani čestné salvy nastoupené jednotky Klubu vojenské historie a hudební doprovod kapely Hostband.

Po slavnostním zahájení vyrazí přihlášení účastníci na náročný pochod do Bystřice pod Hostýnem, kde budou přivítáni teplým čajem a chlebem se sádlem. Vybrat si můžou ze tří variant, ta nejdelší má 36 km.

V loňském roce se vydalo na pochod rekordních 205 lidí, letos se počítá asi se 120 účastníky. Přihlášky se přijímají do 6. dubna na adrese http://clay-eva.cz.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám