Hlavní obsah

Noci s Andersenem vládly mořské víly

Novinky, Ilona Salajková

Šestnáctý ročník celorepublikové knihovnické akce Noc s Andersenem se tentokrát zaměřil na oslavu 140. výročí od napsání pohádky Malá mořská víla a 80. výročí od jejího zfilmování Karlem Kachyňou. V mikulovské knihovně se v průběhu dne zjevily tři Velké mořské víly, které převzaly funkci knihovnic.

Foto: Ilona Salajková
Článek

Již od rána bylo v mikulovské knihovně živo a pohádkově. Po celý den probíhalo promítání spotu o H. Ch. Andersenovi, návštěvníci si mohli poslechnout audioknihu Malá mořská víla v podání Ladislava Freje a nasednout do loďky Čtenářského převozníka. Převozník měl za úkol číst tak dlouho, než ho vystřídal další, což bylo někdy velmi dramatické, když už nebylo nikoho, kdo by čtenáře vystřídal.

Odpoledne mikulovské knihovnice oblékly hedvábný šat a proměnily se ve tři Velké mořské víly, které lákaly kolemjdoucí do tenat knihovny. Mnozí se zlákat nechali a nelitovali. Děti vyráběly malou, kouzelnou vílí hůlku, kterou pak mohly použít proti zlým silám strašidel v Tajemném sklepení. Tam se malí i velcí seznámili s bytostmi z pověstí Mikulovska a Pálavy.

Po vyplnění kvízu a splnění čtenářských úkolů byly starší děti seznámeny se soutěží READNORDIC, která je zaměřena na severské autory píšící pro děti. Všichni účastníci akce si odnesli malý dárek v podobě pohlednice s ilustrací od Šárky Zikové, sladkosti vlastně mořské plody a dárek od mořské víly – zlatou mušli.

Den plný pohádek, povídání, překvapení a odhalování tajemství si užili jak děti, tak i dospělí. Vždyť kdy se jim naskytne příležitost, že jim knihu půjčí mořská víla?

Některé reakce čtenářů byly překvapivé. Většinou se smáli, někteří kroutili očima, ale nejzvláštnější bylo, když vůbec nereagovali, jakoby knihovnice s květinovým věncem na hlavě a vílích šatech byla zcela normální, běžná záležitost. Možná by bylo zajímavé udělat průzkum, zda by se zvýšil počet čtenářů, pokud by je obsluhovaly víly…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám