Hlavní obsah

Noc ve stodole a chleba přímo z pece? Památkové domky na Slovácku otevřou své brány

Novinky, Veronika Friedlová

Památkové domky, objekty lidového stavitelství a malá muzea regionu. To vše můžete navštívit v jednom termínu, s průvodcem a včetně bohatých doprovodných programů. Víkend otevřených památkových domků se uskuteční v sobotu a v neděli 2. a 3. června.

Foto: Archiv Regionu Slovácko

Trchalíkova usedlost, Šumice

Článek

Region Slovácko, sdružení pro rozvoj cestovního ruchu, pořádá čtvrtý ročník Víkendu otevřených památkových domků. Tato událost se těší úspěchu u široké veřejnosti, což dokazuje každoročně stoupající návštěvnost.

O tomto víkendu jsou domky a muzea otevřeny bez předchozí domluvy prohlídky, a to oba dny od 9.00 do 17.00 hodin. Objekty mají zajištěnou průvodcovskou službu a těšit se můžete i na bohaté doprovodné programy, ať už v podobě ukázky řemesel, ochutnávky vína či tradičních pokrmů.

Například v Babicích proběhne košt vína místních vinařů, v Kunovicích hudební program a dílnička, Trchalíkova usedlost v Šumicích chystá pečení chleba, buchet, bálešů a ukázky kovářské práce. Muzeum Bystřice pod Lopeníkem nabízí možnost přespání z pátku na sobotu, a to stylově ve stodole nebo na zahradě.

Zájemce o lidovou kulturu potěší, že letošní ročník přináší rozšíření akce o jižní část Slovácka - Hodonínsko, Kyjovsko, Strážnicko, Veselsko a Podluží. Celkem bude zpřístupněno 48 památkových objektů.

Návštěvníci mohou přijet autem nebo na kole. Cyklotrasy jsou navrženy tak, aby si mohl vybrat začátečník, ale i cyklista, který rád zdolává delší vzdálenosti a kopečky; trasy jsou dlouhé od 35 do 74 kilometrů.

Zájem o lidovou architekturu je v regionu stále aktuální, doplněním tradiční gastronomií, hudebním programem nebo ukázkou tradičních řemesel se Region Slovácko snaží o podporu šetrného cestovního ruchu. 

V letošním ročníku se premiérově představí dva nové objekty ze severní části Slovácka (Centrum Slováckých tradic na Modré a Turistické centrum Velehrad se svými expozicemi) a celkem 17 nově zapojených objektů z jižního Slovácka.

„Památkové domky a malá muzea otevíráme letos již počtvrté. Jsme si jistí smysluplností akce, neboť ohlasy veřejnosti a návštěvníků z loňských ročníků jsou vždy pozitivní. Uvědomujeme si, že památkové domky a malá muzea jsou velmi vzácným dokladem minulosti, dávají nám možnost seznámit se s životem našich předků a často jsou také jedinou turistickou atraktivitou v obci. Místní obyvatelé tyto objekty využívají mnohdy pro aktivity komunitního života a není v silách a možnostech každé obce provozovat turistickou atraktivitu s pravidelnou otevírací dobou. Proto je pro nás důležité podpořit cestovní ruch v menších obcích prostřednictvím této akce a umožnit tak přístup do objektů široké veřejnosti,” vysvětlil záměr Ing. Stanislav Blaha, předseda správní rady Regionu Slovácko.

Aktuální informace jsou k dispozici v informačních centrech regionu a lze je sledovat na www.facebook.com/Pamatkovedomky, kde každý den přibývají zajímavosti o jednotlivých objektech a doprovodných programech. Akce vznikla za podpory Zlínského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám