Hlavní obsah

Noc kostelů v Přepychách s nádechem výjimečnosti a houslistou Jaroslavem Svěceným v hlavní roli

Novinky, Dana Ehlová

Noc kostelů, která se uskuteční 10. června v kostele sv. Prokopa v Přepychách, bude mít nádech výjimečnosti hned v několika směrech - svým začátkem, protagonisty, podporovateli i udělením záštity a především dobročinností, neboť celý výtěžek poputuje na záchranu varhan.

Foto: Jaroslav Svěcený (archiv)

"Je to vždycky o lidech a jejich kulturním povědomí," prohlásil před benefičním koncertem v Přepychách houslista Jaroslav Svěcený.

Článek

Program Noci kostelů v Přepychách začne již v 15 hodin a důvodem je to, že hlavní  protagonista - houslista Jaroslav Svěcený se v pátek 10. června představí nejen v přepyšském kostele sv. Prokopa, ale o několik hodin později také na pozvání kardinála Dominika Duky v našem nejslavnějším kostele - katedrále sv. Víta na Pražském hradě.  

Koncert Jaroslava Svěceného v Přepychách, na němž spolu se známým houslistou vystoupí Michaela Káčerková (varhany), má benefiční charakter a jeho výtěžek bude věnován na obnovu varhan v kostele sv. Prokopa.

Není jistě bez zajímavosti, že záchranu královského nástroje v Přepychách podpoří právě umělec - houslista. Co vedlo Jaroslava Svěceného k tomuto benefičnímu vystoupení a také k rozhodnutí přijmout roli patrona celého projektu?

„Hudební nástroje, krásná muzika, její prezentace a popularizace jsou nedílnou součástí mého života. Zachránit kvalitní hudební nástroj je duševní i duchovní investicí do budoucna, obzvlášť v dnešní době je naprosto nutné upozorňovat a zachraňovat hodnoty, které fungují několik staletí,” sdělil Jaroslav Svěcený.

„V Přepychách se objevím poprvé, o stavu tamních varhan mě informoval výborný varhaník Pavel Svoboda, se kterým jsem již dvakrát koncertoval na velikonočním festivalu Smiřické svátky hudby, kde byly kdysi varhany z 18. století také v žalostném stavu. Díky úsilí mnoha lidí a institucí se nám podařilo získat prostředky a dnes je z nich parádní koncertní nástroj, který si v březnu pochvaloval například ředitel kůru Svatovítské katedrály, varhaník Josef Kšica. Je to vždycky o lidech a jejich kulturním povědomí,” dodal Jaroslav Svěcený.

Kostelem sv. Prokopa zazní v rámci letošní Noci kostelů krásná hudba nejen barokních mistrů, ale také ryze současná. Vedle skladeb Bacha, Vivaldiho a Leclaira se návštěvníci mohou těšit, že uslyší vlastní skladbu Jaroslava Svěceného.

Poté, co hudba utichne, bude následovat zajímavá přednáška hlavního organologa Národního památkového ústavu PhDr. Petra Koukala na téma stav v oblasti varhanní kultury a záchrana varhan v Česku. Jednotlivé části programu zpestří videoprojekce, která jistě v mnohém umocní dojmy posluchačů.

Organizátory celého projektu, jimiž jsou obec Přepychy v čele se starostkou Zdeňkou Seidelovou, spolek PROVARHANY a římskokatolická farnost, velice potěšilo, že záštitu nad benefičním koncertem Jaroslava Svěceného spojenou s finančním darem převzal první náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Otakar Ruml, který v pátek 10. června bude v kostele sv. Prokopa osobně přítomen.

Další informace: http://prepychy.cz/zachrana-varhan-v-prepychach/   -   http://www.provarhany.cz/

Reklama

Výběr článků

Načítám