Hlavní obsah

Noc kostelů nabídne řadu novinek - v Praze „pojízdný kostel“

Novinky, Ivana Kvasnicová

Letošní pražská Noc kostelů bude plná zajímavých novinek. Tou největší je „pojízdný kostel“, tedy duchovní tramvaj, v níž se bude se známými osobnostmi diskutovat o otázkách víry a křesťanství.

Foto: Arcibiskupství pražské
Článek

Smyslem Noci kostelů, která je jakýmsi happeningem víry, je představit jednoduchým způsobem křesťanství. Že to nejsou ani restituce, ani dogmata či zákazy, že to není ani síť svazující život těch, kteří křesťanství „propadli“, či poslední pomoc pro ty neúspěšné. Noc kostelů chce ukázat, že ke křesťanství patří radost, důvěra, otevřenost i veselí.

S heslem „Dojedeme dál než v Mostě“ nabídne Noc kostelů v Praze tramvaj s duchovním programem (dne 10. června).

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě jako pozdně gotický chrám byl vystavený po požáru města v letech 1517 - 1550. Proslulost získal především v roce 1975, kdy byl z města, které bylo srovnáno se zemí kvůli těžbě uhlí, přesunut po kolejích do severní části města za Mosteckým koridorem, asi 1 km západně od nádraží.

Přesun kostela začal 30. září 1975 a po dráze 841 m se pohyboval rychlostí 2,16 cm za minutu. Na své místo dorazil 27. října téhož roku. Dodnes připomíná historické královské město Most a lze ho vnímat jako symbol starého Mostu. Kostel se stal 8. února 2010 národní kulturní památkou.

Zatímco mostecký kostel Nanebevzetí Panny Marie jel po kolejích jen 841 metrů a velice pomalu a člověk by se v něm nikam nesvezl, návštěvníci pojízdného kostela jako cestující v něm naleznou mnohé z toho, co se běžně vyskytuje v kostelech nepojízdných: kněze, kříž, věčné světlo, ale také například varhany, i když to budou varhany menší, tj. portativ.

Pojízdný kostel bude fungovat po trase tramvaje číslo 22 mezi zastávkami Malovanka a Čechovo náměstí od 18 do 22 hodin 10. června. Podle Dopravním podnikem rozepsaného jízdního řádu pojedou a budou s cestujícími hovořit osobnosti, jako jsou spisovatelka Alena Ježková, biskup Václav Malý, kunsthistorik prof. Jan Royt, kardinál Dominik Duka či benediktinka z komunity Venio sestra Francesca anebo kazatel Daniel Fajfr. Rozhovor s hosty povede Veronika Sedláčková z Českého rozhlasu.

Součástí programu budou nejen osobní rozhovory s hosty, ale i hudba, zpěv a modlitby. Pro ty, kterým pojízdný kostel ujede, se v pražské arcidiecézi otevře přes 300 stálých kostelů. Také v nich bude připraven velmi bohatý a zajímavý program. (vše zdarma).

Celá tramvajová jízda bude k dispozici on-line na youtube.

Další zajímavostí je stolní desková hra pro děti Cesta za Svatováclavskou korunou, kterou vytvořilo Arcibiskupství pražské, nebo to, že se k Noci kostelů připojí mimo jiné také kaple věznice v Příbrami.

 Více na www.nockostelu.cz    

Reklama

Výběr článků

Načítám