Hlavní obsah

Nikdy nevysvětlený zázrak v Číhošti, vsi uprostřed republiky

Novinky, Vratislav Konečný

Proč si vybrala v roce 1949 státní tajná bezpečnost kostelík v malé obci Číhošt na Vysočině pro svou ďábelskou akci je záhadou. Podvakrát se měl pohnout asi půlmetrový kříž na hlavním a vyvolat mezi věřícími pozdvižení. Obec se nachází v havlíčkobrodském okrese, u Světlé nad Sázavou.

Foto: Vratislav Konečný

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti, kde se měl pohnout v roce 1949 na oltáři kříž. Akce spustila procesy proti duchovním.

Článek

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je datován asi rokem 1350, býval kolem něj i hřbitov, později zrušený. Církev po válce zvedala hlavu, Vysočina byla pro komunisty dost temným koutem, proto začala velká akce, na jejímž konci byli umučení a popravení kněží.

Velký proces se vykonstruoval proti zdejšímu faráři Josefu Toufarovi, toho bezpečáci umučili.

Kříž se měl pohnout

Údajné pohnutí kříže se mělo udát o 3. adventní neděli, poté na Hod boží a v postní době.

Farář si ničeho nevšiml, stál ke kříži zády, o pohybu se dozvěděl od věřících. Na vyšetření tzv. číhoštského zázraku dohlížel ministr Alexej Čepička, zeť Klementa Gottwalda. Faráře obvinili, že s křížem pohnul pomocí soustavy drátů a kladek, bezpečnost o tom dokonce natočila dokument Běda tomu, skrz něhož přichází pohoršení, který měl posloužit jako záminka k represím. Točilo se tajně, v noci.

Kříž se měl pohnout i v době, kdy Toufar už nežil, ve vazbě mu praskl žaludeční vřed. Pochovali ho do společného hrobu na hřbitově v Praze -Ďáblicích, kam StB pochovávala nepohodlné osoby.

U kostela v Číhošti je „hrob“ faráře Toufara a vedle něj stojí pomník. Policie kříž odvezla, zatkla i fotografa, který ho fotil, J. Peške dostal 13 let. Postupovalo se podle hesla K. Marxe, že Náboženství je opium lidstva, tehdy se mělo věřit v něco zcela jiného.

Kamenný střed republiky

Číhošt má ale další zajímavost, na palouku za obcí najdete kamenný památník označující střed republiky.

Geodetický bod určily nezávislé zdroje. Jeho zeměpisné souřadnice jsou: 49°44′38″ s. š. , 15°20′19″ v. d.  Jde o těžiště plochy vymezené státní hranicí, přičemž není brán v úvahu rozdíl nadmořských výšek. Na místě byl 12. prosince 2006 vztyčen pamětní kámen. Parkoviště je u hasičské zbrojnice, na místo vás zavedou ukazatele. U pomníku je vybudován dřevěný altán, v něm najdete podpisovou knihu.

V obci je ještě k vidění minimuzeum hasičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám