Hlavní obsah

Nezadržitelný konec vánoční krásy

Novinky, Stanislava Dvořáková

V sobotu 11. ledna pracovníci úseku Komunálních služeb městské společnosti Tepvos Ústí nad Orlicí odstraněním vánočního stromu ukončili veškerou výzdobu, která připomínala minulý rok a sváteční pohodu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Mohutný smrk, i když zbavený vánočních příkras, ještě týden sloužil jako krásná dominanta Mírového náměstí.

Článek

V neděli 5. ledna se naposled rozzářil vánoční strom na Mírovém náměstí spolu se světelnou ozdobou ulic a tisíců světel na rostlých stromech středu města. Tím se vánoční svátky staly definitivní minulostí a pouhou vzpomínkou a město se ponořilo do běžného osvětlení pouličních lamp.

V následujícím týdnu pracovníci úseku Komunálních služeb městské společnosti Tepvos postupně odstranili veškerou výzdobu města, jen mohutný smrk, i když zbavený svého třpytivého hávu, zůstal okrasnou dominantou Mírového náměstí.

V sobotu však došlo i na jeho likvidaci. S přistavením strojové techniky bylo přistoupeno k ořezání větví a veškerý odpad i s kmenem byl převezen do Sběrného dvora k dalšímu zpracování. Větve štěpkováním budou proměněny v mulčovací hmotu pro keře a stromy, kde dochází k jejímu pozvolnému kompostování a navrácení přírodě. Kmen po vysušení poslouží jako další materiál na prkna apod.

S odstraněním vánočního stromu končí i četné vánoční stromečky v domácnostech obyvatel města. I ty čeká obdobný osud. O jejich svoz po důkladném odstranění všech ozdob se po uložení u kontejnerů postarají pracovníci úseku Komunálních služeb Tepvosu, a to ve dnech 14 .- 18. ledna.

Pro obyvatele věrných tradici, kdy se domácí stromeček ponechává až do začátku opadávání jehličí, bude svoz proveden ještě v termínu 30. a 31. ledna.

Mimo těchto svozů lze stromek soukromě předat do Sběrného dvora a vložit do velkého kontejneru na biologicky rozložitelný odpad. Odtud bude odvezen společností Ekola s r. o. České Libchavy, kde bude zpracován speciálními rotačními drtiči k dalšímu použití.

Reklama

Výběr článků

Načítám