Hlavní obsah

Nevzhledná opěrná zeď nad ostravskými Bazaly rozkvete

Novinky, Josef Zajíc

Dvě stě metrů dlouhou a čtyři metry vysokou opěrnou zeď nad stadionem Bazaly v Ostravě - říkalo se jí hladová tribuna - zdobí nevzhledné graffiti. Časem se zazelená. Tak jak půjde výstavba nového sportovního stánku, Správa silnic Moravskoslezského kraje nechá stěnu osadit dřevinami.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 30.8.2018 Opěrná zeď nad budoucím novým stadionem Bazaly se zazelení.

Článek

Přípravné práce na výsadbu rychle rostoucích popínavých dřevin - přísavníku trojcípého a pětilistého - začnou v září. Přes stovku sazenic zahradnictví vysadí v říjnu.

Příští rok na jaře by na zdi měla vyrůst barevná přírodní kulisa, nenáročná na údržbu a odolná vůči nepříznivému městskému prostředí, která zároveň přispěje k citelnému snížení prašnosti a hluku v této části krajského města. 

„Moravskoslezský kraj dělá maximum pro to, aby minimanizoval škodlivé vlivy dopravy na životní prostředí. Spolupracujeme přitom s městy a obcemi. A i když mají komunikace různé vlastníky, dokážeme se dohodnout ku prospěchu obyvatel. Osazení opěrné zdi nad ostravskými Bazaly je jedna z drobností, která lidem zpříjemní život,” řekl náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

Vzhledem k tomu, že ve stejné době, tedy v příštím roce, již budou budovy, nová tribuna na Bazalech a zázemí pro sportovce nabývat konkrétní podoby, zelená stěna za sportovním stánkem bude dalším přínosem k okrášlení města Ostravy.

„Zvolené druhy pnoucích dřevin jsou schopny velmi rychle vytvořit souvislou a na pohled velmi atraktivní zelenou stěnu. K podkladu se připravují úponky s přísavnými terčíky. Nijak ho tím nenaruší, naopak svým střechovitě postaveným olistěním brání pronikání dešťových srážek k povrchu opěrné zdi,” uvedl ředitel Správy silnic Moravskoslezského kraje Tomáš Böhm.

Výsadbu a vše, co s ní souvisí, hradí Správa silnic Moravskoslezského kraje. Náklady dosáhnou zhruba 100 tisíc korun. Práce mají na starosti společnosti Ostravské komunikace, a. s. a BOROBUDUR s. r. o.

Reklama

Výběr článků

Načítám