Hlavní obsah

Nevěsta zachraňuje majetek i životy

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ojedinělým unikátem se chlubí místní dobrovolní hasiči v obci Dzbel na Prostějovsku. Praga V3S z roku 1960 se pod jejich rukama změnila v krasavici, právem nazývanou Nevěsta.

Foto: Leona Roháčková

Praga V3S zvaná Nevěsta je chloubou dzbelských dobrovolných hasičů

Článek

Zbídačenou "ventru" objevili hasiči v roce 2001 na  vrakovišti v Rapotíně a na její vykoupení uspořádali sbírku. 

Na renovaci pracovalo osm chlapů více než rok, každý z nich ukousl ze svého volna přes dvě stě padesát hodin. "Vybrousili jsme ji celou až na holý plech," vzpomíná strojník Pařízek. Broušení, vyvařování, shánění potřebných součástek a lakování dovedlo vůz k dokonalosti. Na Silvestra 2008 byl slavnostně pokřtěn jménem Nevěsta.

Dnes plně funkční vůz běžně vyjíždí k zásahům i na ukázky. "Je vybavena nádrží na 3500 litrů vody, čerpadlem o výkonu 1600 litrů za minutu, má dělo a béčkové vývody a taky savice, kterými může vodu nasávat třeba z vodní nádrže," upřesnil strojník. 

Nevěsta je dnes obdivovaným hostem nejrůznějších hasičských slavností, veřejných akcí, dokáže ale "máknout" i v terénu. Její nablýskaná karoserie, stejně jako statečné srdce pod kapotou, dělají radost nejen hasičům, kteří jsou na své dílo právem hrdí. "Hodnota toho auta je nevyčíslitelná. Ne finanční, i když i ta je nemalá. Jde spíš o ten pocit, že ji dokázali vrátit zpět do života, že slouží a je prostě krásná," usmíval se jeden z místních.

Sbor dobrovolných hasičů Dzbel byl založen v roce 1886 a v současné době má na šest desítek členů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám