Hlavní obsah

Netradiční soutěž o nejlepší karbanátek proběhla v jihočeském Kožlí

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předem nutno specifikovat, že se jedná o Kožlí u Čížové, ne o Kožlí u Orlíka, jelikož obě tyto vesnice lze v oblasti Písecka najít. Aby oněch místopisných zmatků nebylo málo, s Čížovou má toto Kožlí málo společného, jelikož spadá pod Předotice, správně s Čížovou nemá nic společného, je jí i vzdálené

Foto: Petr Hejna
Článek

Podstatné však je, že z iniciativy místních - v podstatě důsledek běžného sousedského tlachání o kulinářském umu, se trojice v sestavě Michaela Plívová, Pavel Vokatý a Eduard Mikšík rozhodla, že o skutečné kvalitě domácích karbanátků může objektivně rozhodnout jen nestranná porota.

V pátek 28. června tedy před místní hospodou počalo klání o tento výrobek z mletého masa. Podmínkou bylo donést si doma předem ochucený polotovar, ovšem bez předchozí tepelné úpravy, k smažení došlo přímo na místě v pánvi na grilu.

Současné horko nikterak nepoznamenalo účast, snad i díky chladnému pivu i nealkoholickým nápojům, podávaným za příjemné ceny v místní hospodě. Na průběh soutěže bystrým zrakem dohlížel opeřený dravec, sedící na bidle nedaleko hospody.

Finální výsledky pak přinesly tato hodnocení: na 3. místě se umístila Alča Keřková a Eda Mikšík, na 2. Pavel Vokatý a coby vítězka byla vyhlášena Dana Buzková.

I když obdobné aktivity zdaleka nezaplňují titulní stránky zpravodajských serverů a bulvárních plátků, podobné lokální akce se v obcích, spadajících pod Předotice začínají rozmáhat – stačí zmínit z posledních akcí prosincový ŽIVÝ BETLÉM v Třebkově, VELIKONOČNÍ SETKÁNÍ s dobrodružnou hrou pro děti a bohoslužbou tamtéž, SETKÁNÍ SENIORŮ  v Předoticích, stejně jako v téže vesniče střediskové proběhlé PROTESTNÍ SHROMÁŽDĚNÍ, či již tuto neděli, tedy 30. června od 11 hodin, pořádanou POUŤOVOU MŠI u tamní kapličky sv. Petra a Pavla, opečovávané Věrou Muzikovou s manželem, s jejímž slavnostním termínem poněkud koliduje současně tam probíhající rallye. Lze jen doufat, že slovo Boží zvítězí nad hlukem motorů a pachem benzinových výparů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám