Hlavní obsah

Netradiční noční prohlídky připravil zámek Častolovice

Novinky, Dana Ehlová

Zámek Častolovice je jedním ze tří historických šlechtických sídel, která se v kraji pod Orlickými horami otevřou veřejnosti v sobotu 27. srpna v rámci Hradozámecké noci 2016. Na Rychnovsku se do projektu letos zapojí ještě zámek Opočno a hrad Potštejn.

Foto: zámek Častolovice (archiv)

Zámek Častolovice patří k historickým šlechtickým sídlům, která se v kraji pod Orlickými horami otevřou veřejnosti v rámci Hradozámecké noci 2016.

Článek

Zámecké brány renesanční perly v Častolovicích se odemknou úderem devatenácté hodiny a netradiční noční prohlídky potrvají až do půlnoci. Jako každý rok je pro návštěvníky připraven speciální program a k tomu hudební bonus na pohádkově nasvíceném nádvoří.

„V letošním roce si pracovníci zámku připravili pro návštěvníky prohlídku zámecké expozice nazvanou Za zámeckou minulostí. Ta účastníkům přiblíží a ukáže proměny interiéru a exteriéru zámku v průběhu dvacátého století,” vystavil lákavou pozvánku pracovník správy zámku Zdeněk Bachman.

„Jedinečnou atmosféru nočního zámku s divadelním nasvícením umocní poslech známých francouzských šansonů v podání dua Nos Dames, které vystoupí na zámeckém nádvoří v době od 20 do 22 hodin. Celý večer je poté možné zakončit příjemným posezením v kavárně s restaurací na nádvoří zámku, které budou otevřeny do jedné hodiny po půlnoci,” dodal.

Než tedy vyrazíte na noční prohlídku do Častolovic, abyste si plnými doušky vychutnali jedinečnou atmosféru kouzelně osvětleného zámku, vězte, že jeho historie sahá až do 13. století, kdy zde stála vodní tvrz.

Budova má čtvercový půdorys o straně 60 metrů a v jeho středu je rozsáhlé nádvoří s dominantní barokní kašnou z 18 století. Mezi chlouby zámecké expozice se na prvním místě řadí rozlehlý rytířský sál s malovaným kazetovým stropem, kde se konají také koncerty. V zámecké galerii jsou pořádány výstavy současných umělců.

Zámek Častolovice patří mezi ty, jež byly vráceny původním majitelům. Díky současné majitelce paní Dianě Phipps Sternbergové, která dohlíží na jeho provoz, vzkvétá do krásy a získává na stále větší atraktivitě.    

Reklama

Výběr článků

Načítám