Hlavní obsah

Netradiční muzea Kladského pomezí odhalují své poklady

Novinky, Eva Řemínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Když se řekne muzeum, někteří lidé si představí šedé místo s vitrínami ukrývající předměty z doby dávno minulé. Pojďme se ale podívat, jaké poklady odhalují muzea v Kladském pomezí. Už jste někdy viděli Zlatou uličku z papíru nebo kočárek z roku 1860? Ve zmíněném regionu toho můžete vidět mnohem víc.

Foto: Jan Záliš

Domek Boženy Němcové v Červeném Kostelci

Článek

Dozvíte se například, jak pilným žákem byl známý český spisovatel Karel Čapek. Kdo tipoval, že měl na základní škole ve druhé třídě z psaní a pravopisu jedničku jako vyšitou, zmýlil se. Dokonce neměl ani dvojku. Muzeum bratří Čapků v Malých Svatoňovicích ukrývá i další zajímavé exponáty o obou bratrech.

Víte, jaké hodinky nosí Barack Obama, Nicolas Sarkozy, Václav Klaus nebo Petr Čech? Jedná se o české hodinky značky Prim, jejichž jedinou stálou výstavu v České republice si můžete prohlédnout v Městském muzeu Nové Město nad Metují.

Pokud se rádi vracíte do dětských let, tak se vám určitě bude líbit Muzeum kočárků, panenek a patentních listin v Náchodě. Muzeum disponuje několika starožitnými kočárky z let 1860 až 1970 a téměř každý si zde najde ten svůj.

A v jakých muzeích se zaručeně bude líbit i vašim dětem?  Jedním takovým je místo, kde ožívá papír. Jedná se o Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují, které se stalo druhým nejstarším muzeem svého druhu na světě. Uvidíte zde více než 1200 papírových exponátů inspirovaných nejrůznější tematikou.

Malým i velkým kouzelníkům a kouzelnicím se jistě bude líbit v jaroměřském Muzeum magie. Před muzeem se pak děti mohou „vyřádit“ v dřevěném bludišti s pohádkovými postavami.

Nedávno bylo také nově otevřeno muzeum, kde se bude líbit nejen dětem, ale i dospělým. Jedná se o interaktivní muzeum chytré zábavy Pod čepicí v Hronově, kde na návštěvníky čekají stálé i proměnlivé výstavy  zaměřenými na smyslové vnímání, zázraky přírodních jevů a důvtip různých vynálezů.

Další zajímavostí je například také ojedinělá expozice 400 let dolování uhlí z oblasti Jestřebích hor nacházející se v Městském muzeu ve Rtyni v Podkrkonoší. Při pohledu na hornické uniformy, historické nástroje a modely důlních zařízení si možná alespoň na chvíli představíte, jak těžký byl život horníka. 

Málokterým dětem by se chtělo do školy o víkendu nebo v době prázdnin. V České Skalici mají však neobyčejnou školu, kde uvidíte, jak vypadala třída v 19. století. A není to ledajaká škola. Je to škola, do které docházela i naše slavná spisovatelka Božena Němcová, tehdy ještě jako malá Barunka Panklová.

V České Skalici se ukrývají ještě další dvě muzea – muzeum textilu a muzeum Boženy Němcové. O životě Boženy Němcové se více dozvíte i v malém domku v Červeném Kostelci, v němž spisovatelka žila v letech 1837 - 1838.

U našich slavných spisovatelů ještě chvíli zůstaneme a podíváme se do rodného domku Aloise Jiráska v Hronově. Zde se například dozvíte, k čemu bylo používáno prostřední okno ve světnici, k němuž bylo připevněno zeleně natřené prkénko s ohrádkou tzv. šrák.

Víte, jak se v dřívějších dobách mlela mouka a jaký život měl mlynář a jeho pomocníci? Pokud vás toto staré a krásné řemeslo zajímá, rozhodně se vydejte do mlýnu Dřevíček ležícího v Horním Dřevíči za Hronovem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám