Hlavní obsah

Neratovský kostel, symbol vítězství nad barbarstvím, má nové báně i zvony

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kostel v zapadlém koutě Orlických hor, v Bartošovicích-Neratově, má pohnutou historii, zejména od poloviny minulého století. Kdysi hojně navštěvovaný poutní svatostánek v roce 1945 poškodila střela z panzerfaustu. Svévolně ji do věže poslal ruský voják. Jeho velitel ho za to údajně zastřelil.

Foto: Zdeněk Čermák

Z instalace bání na neratovský kostel.

Článek

Kostel neshořel, stěny zůstaly nedotčeny, ale vnitřek byl vyrabován.

Poválečná doba měla jiné symboly než kříž. Dominovala rudá hvězda. Tu ale žádný kostel nenosil. Ze vsi, odkud bylo vysídleno obyvatelstvo, se stalo místo duchů. Mezi duchy měl být poslán odstřelem i kostel. To se nakonec nestalo, na demolici nezbyly peníze, ale jeho chátrání nezadržitelně pokračovalo.

Z kapličky poutním kostelem

Kdysi tu stála kaplička, to se místo jmenovalo Bärenwald, název vydržel až do vysídlení. Sklářská osada potřebovala i církevní zázemí, z kapličky se stal kostelík. Nakonec v rámci mariánského kultu postavili kostel. Vysvětili ho v roce 1723. Dlouhý je 48 metrů, 20 vysoký a 19 široký. Zasvěcen je Nanebevzetí Panny Marie. Sloužil věřícím i ze sousedního Slezska, poutě byly velkolepé.

Do oblasti příhraničí se vrátil život počátkem 90. let minulého století. Obec začala ožívat, přibylo obyvatel, stala se domovem handicapovaných, a zároveň duchovním centrem. Pozvolna se začalo s obnovou svatostánku, nejdříve se musel objekt vyčistit, zabezpečit. Našlo se mnoho dobrovolníků, přispěli penězi i prací. Nyní se o vše stará Sdružení Neratov.

Jediný kostel se skleněnou střechou

Svatostánek má naprosto unikátní zastřešení, skleněnou střechu. Stojíte v kostele a střechou máte přímý kontakt s nebem. Nejen barokní mraky na azurové obloze, ale i dešťová šeď dokáže být krásná. Interiér je prostý. Je to místo rozjímání i vhodné pro pořádání koncertů. Akustika je skvělá.

Kostel měl provizorní věže, špičaté. Ve čtvrtek 22. listopadu byly na jejich místo pomocí obřího jeřábu nainstalovány nádherné měděné báně. Kopie těch, jaké měl původní kostel.

Každá váží sedm tun, teplota při instalaci byla na minus 1,5 stupně. Jeřáb zvolna zvedl první báň, nosná lana musejí být podvlečena, aby se s věží něco nestalo. Na oplechování spotřebovali kolem 2 tun mědi. Do jedné věže osadili zvony o váze 350 a 170 kilogramů. 

Rozezní se 22. prosince. Věže propojí lávka. Otevřou je po Novém roce.

Pro budoucí generace

Neratovský farář Josef Suchár dohlíží na vložení tří měděných pouzder obsahujících popis oprav kostela, výroční zprávu Sdružení Neratov, několik výrobků klientů místních chráněných dílen. K tomu fotky, slivovici z poslední zdejší svatby, také noviny a informace o minipivovaru.

Pomáhají potřebným 

Neratovské sdružení vzniklo v roce 1992. Katoličtí křesťané zde projevují opravdovou lásku k bližním. Starají se naprosto vzorně. Zaměřují se hlavně na pomoc lidem s postižením a těm, kteří jsou sociálně znevýhodněni. 

Sdružení provozuje chráněné bydlení pro lidi s lehkým a středně těžkým mentálním postižením, chráněná pracoviště zaměstnávající lidi s různými formami postižení, pomoc směřuje k opuštěným dětem a dětem s postižením. Provozují i speciální školu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám