Hlavní obsah

Neratovická Spolana opět na prodej

Novinky, Martin Tlustý

Přední český výrobce těžké chemie z okresu Mělník zřejmě v brzké době opět znovu změní svého majitele.

Foto: Spolana, a.s.

Neratovická Spolana možná brzy opět změní svého majitele.

Článek

Informace, se kterou se prozatím zaobírala spíše odborná veřejnost, byla právě potvrzena v ekonomické sekci aktuálního vydání hlavního polského listu Rzecpospolita.

Stávající majitel Spolany, wroclavská firma Anwil (která je mj. největším polským výrobcem PVC) ze skupiny PKN Orlen, zeřejnila nabídku prodeje.

Zájemci o Spolanu se mohou se svými cenovými nabídkami hlásit až do poloviny července 2011.

Dnešní Spolana vyrábí a prodává produkty známé jako PVC, kaprolaktam (výchozí surovina pro polyamidová vlákna), síran amonný (hnojivo), anorganické sloučeniny (hydroxid sodný, chlor, chlorňan sodný, kyseliny solnou a sírovou), jakož třeba i technické plyny (kapalný dusík a kyslík).

Neratovická Spolana je silně proexportní podnik, čtyři pětiny výroby jdou na vývoz. Firma dnes zaměstnává přibližně 800 kmenových zaměstnanců, ovšem přibližně ten samý počet pracuje v externích firmách.

O firmu by prý mohla mít zájem jak další polská firma Azoty Tarnów, která rovněž produkuje kaprolaktam v přibližně v dvojnásobném objemu než Spolana, tak několik dalších velkých evropských producentů těžké chemie nebo rovněž investorů, a to i mimoevropských.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám