Hlavní obsah

Nenechte si ujít jedinečnou příležitost vidět na vlastní oči Zátiší s jahodami od Emila Filly

Novinky, Lenka Žáčková

Pražské Obchodní centrum Europark Štěrboholy připravilo pro své návštěvníky naprosto mimořádnou výstavu obrazů Emila Filly a jeho žaček Aleny Antonové a Daniely Benešové. Obě dámy se zúčastnily 12. dubna slavnostní vernisáže, na kterou zavítala celá řada významných osobností.

Foto: Archiv OC Europark Štěrboholy

Mimořádná výstava Emila Filly byla zahájena vernisáží

Článek

Skutečným drahokamem výstavy je obraz Emila Filly Zátiší s jahodami z roku 1931, který je zapůjčen ze soukromé sbírky. Ceny jeho obrazů v aukčních sálech atakují nejvyšší cenové hranice. Pro veřejnost je naprosto neznámým dílem, které se těší až nyní pozornosti fotografů, před nimiž byl zcela ukryt, stejně jako před zraky všech obdivovatelů díla Emila Filly. 

Rodák z Chropyně Emil Filla, jehož dílo zná celý svět, byl kubistickým malířem, grafikem, sochařem, výtvarným teoretikem a profesorem na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Zde se s ním setkala celá řada studentů a studentek a nikdo z nich v sobě nezapře alespoň kousek Filly. Stejně jako Alena Antonová a Daniela Benešová, dvě jeho žačky, které právě v těchto dnech společně vystavují v OC Europark Štěrboholy.

Alena Antonová absolvovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze v roce 1955. Emila Fillu obdivovala a navázala na jeho tvorbu a kubismus stále posouvá. Nikdy netoužila po pomíjivé lidské slávě a dodnes reprezentuje jeden z nejslavnějších ateliérů, kterým pod vedením svého profesora prošla.

To Daniela Benešová, akademická malířka a grafička, absolvovala o dva roky dříve. Její dílo je precizní a naprosto dokonalé. Již v samých začátcích si vytvořila svůj osobitý styl, který si drží až do současnosti. Dodnes objevuje krásu především v poetickém pojetí člověka i světa samotného.

Výstava Emil Filla a jeho žákyně Alena Antonová, Daniela Benešová potrvá až do 29. dubna. Nenechte si tuto naprosto mimořádnou výstavu ujít. Stejně jako si ji nenechala ujít Štěpánka Duchková, která při setkání s žačkami Emila Fily perlila znalostmi o jeho díle a životě. Kristina Kloubková byla zcela nadšená z mimořádného setkání a její dcerka Jasmínka se dokonce u dvou obrazů zastavila o něco déle než u jiných a s nadšením si je prohlížela. Alice Bendová si také našla čas ve svém diáři, aby si mohla prohlédnout nejen Zátiší s jahodami, autora, kterého nesmírně obdivuje, ale celou výstavu, o která mluvila jen v superlativech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám