Hlavní obsah

Nemožné se stalo skutkem, mrazík se v déšť proměnil

Novinky, Stanislava Dvořáková

Deštivá neděle 23. února naprosto nepřipomínala zimní období, a přesto ústecká pobočka Církve bratrské s pomocí městské společnosti Tepvos dokázala uspořádat veselý karneval, jehož dějištěm se stal zimní stadion v Ústí nad Orlicí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Z mlžného oparu parkoviště se náhle vynořili záhadní návštěvníci.

Článek

S únorem se zima snoubí, tentokrát však porušila pravidlo. Nepomohla žádná kouzla, déšť se řinul ze všech stran. Na moderní techniku jsou však všechny živly krátké, a tak se i přes nepohodu karneval na ledě konal.

Marfuša, která osm sezon zápasila s Mrazíkem, tentokrát se jeho návštěvy nedočkala, asi cestou roztál. Nakonec nelitovala, tajemna stejně bylo dost. Prvním byla záhadná dvojice, která se náhle vynořila z mlžného oparu parkoviště a zprvu připomínala Ríšu a Helenku z Pohádky máje. Když se však přiblížila, až v kostech zamrazilo. Návštěvníci z říše neživých, z hradu v Karpatech či z neznámého světa?

Stejně záhadná byla mohutná postava cizince zahalená v tmavém plášti, ukrývající se pod černým deštníkem. Odstrašujícím dojmem působil i vládce pekel, jehož zásluhou snad bylo to nezvyklé teplo.

Marfuša se však nezalekla, však si s Mrazíkem vytrpěla dost a nyní je jedinou vládkyní této akce a s moderátorem má vše na povel. Tolik bájných milých a dobrých postaviček, jako by vystřižených ze současných módních časopisů, jistě zažene několik neznámých představitelů zla.

Nakonec pomohla i sama příroda, kdy s šířící se melodií Tancovala žížala do okolí se začaly hrnout davy přihlížejících rodičů a dalších návštěvníků.

A že k ledu patří brusle, byly na řadě ukázky jejich zvládnutí. Příkladem byly jízdy členek krasobruslařského oddílu z České Třebové. Jinak v reji masek převládal nový způsob s chodítky připomínající jakousi chůzi na okovaných botách s touhou ujití prvních metrů ze sta jarních kilometrů.

Tak po odzkoušení několika kruhů kolem obvodu mantinelů bylo přistoupeno k hrám a soutěžím. Dozor zde převzal zdravotní bratr, kdy především těšil sladkostmi účastníky, kteří vyměnili brusle za jízdu po jiné části těla. Nejobtížnějším úkolem se stalo projetí pod tyčí, kdy mnozí s představou ledu v kapalné podobě propluli specifickým plaveckým stylem. A nebyly to postavičky jen půlmetrové, ale také teenageři a habáni do 180 cm výšky.

Veselí poté vyvrcholilo vyhlášením nejhezčích masek, předáním cen z vylosovaných vstupenek a pořízením společné fotografie. Při odchodu bylo u pokladny (vstup byl ovšem zdarma) předáno na 105 upomínkových listů se jménem přihlášeného maskovaného účastníka.

Ve spokojených úsměvech a slovech loučení pak bylo skryto poděkování za příjemný víkend skupině členů ústecké pobočky Církve bratrské, a to Petru Blaškovi (moderátor), Františku Matějkovi (zdravotní bratr), Haně Šedové (Marfuša) a Robinu Šedovi (technické zajištění).

Reklama

Výběr článků

Načítám