Hlavní obsah

Nemocným klisnám v děčínské zoo napravoval páteř anglický chiropraktik

Novinky, Vratislav Konečný

Chiropraktika známe jako člověka, který nám lidem ulevuje od bolesti. Ale trpí i zvířata, což si občas neuvědomujeme. Huculské klisny v zoo Děčín Lara, Linda a Lída mají problémy s pohybovým ústrojím. Na pomoc přijel z Oxfordu chiropraktik Stuart Brock. Léčba vypadala jako ve filmu Zaříkávač koní.

Foto: zoo Děčín

Když ruce čarují

Článek

Rozhodli se pro neinvazivní léčbu

Jedna z klisen má zablokovanou páteř, druhá protočenou pánev a nemocnou zadní nohu, další ztuhlý krk. Může tomu být i jejich pokročilým věkem.

Po ortopedickém vyšetření veterinární lékařkou, při němž byl jako důvod bolesti vyloučen následek úrazu, povolala zoo na pomoc chiropraktika Stuarta Brocka, který se zabývá tzv. metodou McTimoney.

Stuart Brock pochází z Velké Británie, kde vybudoval úspěšnou privátní chiropraktickou kliniku blízko Oxfordu. Nedávno se rozhodl rozšířit pole působnosti a přinést techniky a pozitivní účinky McTimoney chiropraxe i do České republiky.

Jemné dotyky

Masáž vypadala na první pohled velmi jednoduše, šlo o jemné dotyky, hlazení, rozmasírovávání ztuhlých svalů, dotýkání se určitých bodů.

„Metoda McTimoney je neinvazivní celostní léčbou pomocí jemné mobilizace pohybového aparátu, která upravuje rovnováhu svalové a kosterní soustavy, obnovuje zdraví a pohybovou výkonnost,“ vysvětlil chiropraktik.

Chiropraxí lze pozměnit vzájemné postavení kostí a kloubních spojení tak, aby došlo k návratu do správné polohy a tímto bylo umožněno nervovému a svalovému systému, aby fungoval co nejlépe.

Výsledky byly viditelné hned

„Výsledky masáže jsem na klisnách viděla hned po zákroku. Na první pohled vypadají uvolněné. Chiropraktik jim naordinoval 2 až 3 dny klidového režimu. Je to stejné jako u lidí, mohou se po masáži cítit unavené, bolavé. Půjdeme s nimi jen na lehkou procházku a budeme je jen pozvolna zapojovat zpět do práce,“ doplnila ošetřovatelka Radka Krejčová.

Reklama

Výběr článků

Načítám