Hlavní obsah

Nemocnicí v Brně bude znít cimbál

Novinky, Jiří Smutný

Posluchači Konzervatoře Brno ze třídy cimbalisty Dalibora Štrunce zvou pacienty a jejich přátele na koncert. Uskuteční se v úterý 29. května v 15.30 hodin v Galerii Žlutý kopec ve druhém patře Švejdova pavilonu Masarykova onkologického ústavu v Brně.

Foto: Jiří Smutný

Dalibor Štrunc

Článek

Dalibor Štrunc učí hru na cimbál na Konzervatoři Brno od roku 2000. Je to muzikant, skladatel, textař, zpěvák a pedagog. Kombinuje svoji vlastní koncertní činnost se studiovou prací a výukou hry na cimbál.

Filozofie jeho výuky hry na cimbál vychází ze zkušeností z domácích i světových škol, ale zdůrazňuje regionální zvláštnosti a historické souvislosti. Díky tomu se hra na cimbál v Brně a na Moravě v některých kritériích odlišuje od výuky na Slovensku, v Maďarsku nebo Rumunsku.

Štrunc se v roce 1988 po absolvování konzervatoře stal sólistou Československého státního souboru písní a tanců. Často nahrával filmovou a televizní hudbu s Filmovým symfonickým orchestrem.

V roce 1992 přešel do Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů. Angažoval se i v Javorech sourozenců Ulrychových a ve vlastním souboru Cimbal Classic. Jako autor scénické hudby se podílel na několika inscenacích Městského divadla Brno, Východočeského divadla Pardubice a Divadla pod Palmovkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám