Hlavní obsah

Nemocnice v Plzeňském kraji se začínají vracet k běžnému provozu. Obnovují plánované operace

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Pacienti se konečně dočkali. Nemocnice Plzeňského kraje se postupně začínají vracet k běžnému provozu a poskytovat péči i pacientům se zdravotními potížemi, jejichž léčbu či ošetření bylo možné dočasně posunout.

Foto: ilustrační foto Klatovská nemocnice

Nemocnice v Plzeňském kraji se začínají vracet k běžnému provozu. Obnovují plánované operace

Článek

Neakutní nebo plánované hospitalizace, operace či vyšetření obnovila od pondělí 20. dubna jako první Rokycanská nemocnice a postupně se budou přidávat i Stodská, Domažlická a počátkem května i Klatovská nemocnice. S obnovou plánované operativy se opět zvýší i spotřeba krve.

„Na Rokycansku je v našem kraji nejnižší počet pozitivně testovaných na nákazu koronavirem. Proto se Rokycanská nemocnice může vrátit k běžnému provozu relativně rychle," řekl šéf krajských nemocnic Marek Kýhos. Naopak nejvyšší nárůst nemocných je v posledních dnech na Klatovsku a situace se tam zřejmě bude ještě několik dnů zhoršovat.

„A protože se specializovanými pracovišti jde o druhou největší nemocnici v kraji, kde by případná nákaza mezi personálem mohla omezit dostupnost nezastupitelné péče v relativně velkém regionu, budeme v Klatovech rozvolňovat současná opatření pomaleji," vysvětlil Marek Kýhos s tím, že se ale restart neakutní péče může v závislosti na nákaze dále měnit ve všech nemocnicích.

I po obnově neakutní péče zůstanou v platnosti mnohá hygienicko-epidemiologická opatření, například: třídění pacientů před nemocnicemi, omezování frekvence pacientů (aby se minimalizovalo jejich střetávání v čekárnách nebo při rehabilitačních procedurách), vyšetření na nákazu u každého operovaného pacienta, pokud není nezbytná osobní návštěva, doporučuje se řešit zdravotní potíže telefonicky, používání adekvátních ochranných pomůcek atd.

Provoz ambulancí

Ambulance ošetřovaly pouze pacienty s akutními zdravotními potížemi.

Neakutní, např. chroničtí pacienti, kontroly, konzultace v chodu opět od:

Rokycany – 20. dubna

Stod a Domažlice – 22. dubna

Klatovy – v průběhu příštího týdne

Doporučuje se předem se telefonicky domluvit, nebo kde je to nutné, objednat.

Plánované operace

Chirurgické obory (chirurgie, gynekologie, ortopedie a další) prováděly pouze akutní neodkladné operace, při nichž by prodlením docházelo ke zhoršení zdravotního stavu.

Odložené plánované operace se začnou (začaly) provádět postupně od menších operací a to od:

Rokycany – 21. dubna

Stod – v průběhu příštího týdne

Domažlice – 24. dubna

Klatovy – v první polovině května

Pacienti, kterým byl zákrok odložen, budou kontaktováni přímo nemocnicí – nemusejí volat.

Dárci krve

S postupným restartem odkladné péče a s tím spojenou plánovou operativou se zvýší oproti současnosti spotřeba krve.

„Vyzýváme proto dárce, kteří chodí darovat do Rokycan nebo do Klatov nebo na výjezdové odběry transfuzního pracoviště Klatovské nemocnice a cítí se být zdraví, aby opět darovali krev v obvyklé frekvenci. Samozřejmě všem, kteří darovali krev i v těch předchozích dnech, nesmírně děkujeme," dodal Marek Kýhos.

Další informace:

Rokycany – rokycany.nemocnicepk.cz/krev/

Klatovy + výjezdový způsob – klatovy.nemocnicepk.cz/krev/

(Zdroj: Nemocnice Plzeňského kraje)

Reklama

Výběr článků

Načítám