Hlavní obsah

Nemocnice Šumperk upozorní na cukrovku, nabídne bezplatná vyšetření i konzultace

Novinky, Hana Szotkowská

I letos se Nemocnice Šumperk připojí k Světovému dni diabetu, aby upozornila na nebezpečný trend rostoucího počtu lidí s onemocněním cukrovky. Jen v její péči je nyní víc než 700 cukrovkářů a čísla stále stoupají. V pondělí od 14.00 hodin tak veřejnosti nabídne bezplatná vyšetření i konzultace.

Foto: Milan Jeřábek, Šumpersko.net

Akce se uskuteční v pondělí 14. listopadu od 14.00 do 17.00 hodin v diabetologické ambulanci.

Článek

Denně v Česku kvůli cukrovce zemře okolo 70 lidí. Za rok je to okresní město, o velikosti Města Šumperk, s pětadvaceti tisíci mrtvých, kteří umírají zcela zbytečně. A to proto, že cukrovku druhého typu, jakou trpí přes 90 procent nemocných, si člověk z velké části „vypěstuje sám“. Životosprávou a stresem…

Na nebezpečný trend každoročně upozorňuje Světový den diabetu. Letos se k němu připojí i Nemocnice Šumperk. V pondělí 14. listopadu nabídne ve své diabetologické ambulanci od 14.00 do 17.00 hodin bezplatné vyšetření i odborné konzultace.

Nemocnice Šumperk nabídne při příležitosti Světového dne diabetu bezplatné vyšetření hladiny krevního cukru i odborná poradenství, týkající se onemocnění cukrovkou. Lidé se například dozvědí, jak nemoci předcházet, jak se v případě vzniku onemocnění naučit s cukrovkou „žít“ a jak o sebe správně pečovat.

K dispozici bude i nutriční terapeut, který poradí, jak se správně stravovat a co vše udělat proto, aby se nám nemoc obloukem vyhnula. „Celá akce se uskuteční v pondělí 14. listopadu v naší diabetologické ambulanci. Svůj program si připravila i Lékárna Nemocnice Šumperk, která v tento den nabídne ochutnávku speciální výživy pro diabetiky,“ uvedla vrchní sestra interního oddělení nemocnice Mgr. Marcela Smrčková.

V České republice trpí cukrovkou zhruba osm procent populace, pozadu nezůstává ani šumperský region. Jen v péči diabetologů Nemocnice Šumperk je nyní víc než 700 pacientů a toto číslo není zdaleka konečné. Další nemocné je možné najít také u praktických lékařů a internistů.

Devadesát procent pacientů přitom trpí diabetem 2. typu, který souvisí s vyšším věkem, obezitou, nedostatkem pohybu a nezdravým životním stylem. Tělo nemocného inzulin sice vytváří, ale neumí jej efektivně využít. „Onemocnění se ale bohužel posouvá do čím dál mladšího věku, výjimkou není ani u dětí a adolescentů," konstatuje vrchní sestra.

Dnešní životní styl příliš nenahrává tomu, aby počet diabetiků klesal. To nejlepší, co však pro své zdraví můžeme udělat, je nemoci úplně předejít. Právě na to chtějí lékaři upozornit u příležitosti blížícího se Světového dne diabetu. Život diabetika totiž není snadný. Ne všechny pomůcky hradí zdravotní pojišťovny, takže pacient na péči mnohdy doplácí. Kromě toho má řada diabetiků před sebou budoucnost v podobě slepoty, amputace nohy či selhání ledvin.

Recept na prevenci je přitom velmi jednoduchý: pravidelný pohyb, zdravá výživa s důrazem na konzumaci zeleniny, vlákniny a omezení cukrů v potravě a nápojích.

„Důležité je chodit pravidelně na preventivní prohlídky. Pokud už máme vrozené dispozice pro vznik diabetu, právě při preventivních prohlídkách je možné nemoc co nejdříve zjistit a začít ji léčit," zdůrazňuje Marcela Smrčková s tím, že právě Světový den diabetu je akce, v rámci které mohou lidé využít možnosti bezplatného preventivního vyšetření.

Reklama

Výběr článků

Načítám