Hlavní obsah

Nemocnice Prostějov vyšetří zájemcům stav plic

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kondici svých plic i celé dýchací soustavy si budou moci ve středu 8. června od 10.00 do 17:30 hodin zdarma prověřit všichni zájemci z Prostějova a okolí. Nemocnice Prostějov pořádá preventivní a osvětovou akci Den spirometrie, která se zaměří na vyšetření plic i osvětu ohledně plicních onemocnění.

Foto: archiv nemocnice

Pacient v průběhu vyšetření dýchá do přístroje, který zaznamenává objem a rychlost proudění vzduchu vydechnutého za určitý čas.

Článek

„Pacientů s plicními onemocněními a obtížemi v Česku neustále přibývá a s ohledem na komplikovanější léčbu v pokročilých stádiích onemocnění je nanejvýš potřebná prevence,“ vyzývá Dagmar Papáková, vrchní sestra plicního oddělení Nemocnice Prostějov s tím, že preventivní vyšetření jednou ročně by mělo být především pro kuřáky samozřejmostí.

Zároveň by jej ale neměly vynechat ani osoby trpící dlouhodobě kašlem, alergici nebo lidé, kteří mají pocit obtížného dechu. V rámci Dne spirometrie nabízí Nemocnice Prostějov toto preventivní diagnostické vyšetření zdarma.

„Vyšetření není nijak bolestivé ani nepříjemné. Pacient v průběhu vyšetření dýchá do přístroje, který zaznamenává objem a rychlost proudění vzduchu vydechnutého za určitý čas. Prostřednictvím těchto údajů můžeme zjistit jaká je pružnost plic či jejich kapacita, a navíc také odhalíme poruchu průchodnosti dýchacích cest,“ vysvětluje Dagmar Papáková.  

Vyšetření netrvá více než několik minut. Výsledek spirometrie přitom umožňuje odhalit časté nemoci plic a průdušek již v jejich začátku, kdy je lze ještě úspěšně léčit. Jedná se zejména o průduškové astma a chronickou obstrukční plicní nemoc.  

Zájemci o vyšetření pomocí spirometru mohou do Nemocnice Prostějov přicházet bez objednání ve středu 8. června od 10.00 do 17:30 hodin, a to konkrétně do plicní ambulance nemocnice, která se nachází v 1. patře.

Reklama

Výběr článků

Načítám