Hlavní obsah

Nemocnice Přerov startuje už popáté kurz cvičení pánevního dna

Novinky, Lucie Drahošová

Neplodnost, komplikace během těhotenství, bolesti při menstruaci či sexuálním styku, ale i inkontinenci či bolesti zad pomáhá již několik měsíců odborně řešit speciální kurz Nemocnice Přerov.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Cvičení zaměřené na zlepšování funkce svalů pánevního dna zařadila nemocnice do své nabídky letos na jaře a od té doby eviduje kontinuální zájem ze strany žen z celého Přerovska. 

„Ženy k nám nejčastěji přivádí problémy s inkontinencí či neplodností, velká část z nich ale hovoří také o bolestivé menstruaci, bolesti bederní páteře či kostrče, nebo i bolestivém sexuálním styku. Část pacientek k nám také přichází po gynekologických operacích,“ vysvětluje Bc. Jana Studeníková, vedoucí fyzioterapeut Nemocnice Přerov.

Obsahem kurzu je jednak cvičení pro posílení pánevního dna, ale i výklad a ukázka funkce svalů pánevního dna na anatomickém modelu. Nedílnou součástí kurzu je pak i edukace ohledně zažitých nesprávných pohybových stereotypů a návyků nebo různých mýtů a nepravd. Kurz přitom probíhá v malé skupině účastnic s individuálním přístupem terapeutky.

„Účastnice kurzu obecně vítaly hlavně širokou škálu cviků na posílení svalů pánevního dna, ale i cvičení k uvolnění pánve, kostrče a bederní páteře a v neposlední řadě také různá relaxační cvičení pro uvolnění celého těla a mysli,“ prozradila Jana Studeníková s tím, že ke cvičení jsou využívány mimo jiné i pomůcky jako jsou overbally, gymnastické míče či therabandy.

Kurz, který probíhá dvakrát v týdnu po dobu jednoho měsíce, přitom přináší viditelné výsledky. „Ženy, které kurzem prošly, si pochvalují, že již v průběhu kurzu došlo k významnému zlepšení funkce pánevního dna, ale i mírnění dalších obtíží, které je do kurzu přivedly. Shodly se, že kurz byl dobrou investicí do jejich zdraví a budou jej doporučovat i svým známým, což je pro nás tou nejlepší vizitkou,“ uzavírá Jana Studeníková s tím, že s ohledem na zájem ze strany veřejnosti nemocnice pořádá již pátý kurz v řadě.

Zájemci o cvičení pánevního dna se mohou i nadále přihlašovat či informovat na telefonním čísle 581 271 113. Kurz o osmi lekcích probíhá dvakrát v týdnu po dobu jedné hodiny, a to vždy v úterý a čtvrtek od 14 do 15 hodin v tělocvičně rehabilitačního oddělení Nemocnice Přerov. Cena kurzu je 1400 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám