Hlavní obsah

Nemocné děti z Karviné si užijí měsíc v lázních, město jim zaplatilo pobyt

Novinky, Milan Haluška

Necelý měsíc lázeňského pobytu si budou užívat nemocné děti z karvinských a mateřských škol. Město je totiž v pátek poslalo do léčebného sanatoria v Metylovicích. Veškeré platby včetně zajištění dopravy dětí zajišťuje karvinská radnice, rodiče tak nic neplatí.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Pobyt je určen pro děti, které mají potíže horních cest dýchacích nebo astma a byl tedy nutný posudek lékaře. V pátek tak odjelo 38 dětí ve věku od 5 do 14 let.

Radnice organizuje a z velké části i platí další ozdravné pobyty určené všem dětem, tedy i těm, které žádné problémy nemají.

„Každý den strávený na čerstvém vzduchu bez smogu je dobrý a jsem rád, že se nám zase podařilo vyčlenit peníze a že letos pojede na ozdravné pobyty více karvinských dětí,” řekl primátor Tomáš Hanzel.

Město pro děti pořádá zájezdy i kurzy

Například v prosinci začal další běh lyžařských kurzů částečně placených městem. Výcviky v Beskydech pro děti z mateřských a základních škol zajistilo město už podruhé, sehnalo peníze od sponzora (Nadace OKD) a z velké části dotuje pobyty samo. Rodiče platí jen 500 Kč za celý týdenní kurz. Od 20. ledna budou mít výcvik další děti, celkem jich v Bukovci bude lyžovat 460 až do začátku března.

„Celkem 120 dětí se během března vystřídá ve dvou bězích po 14 dnech na pobytu v Beskydech – bude zaměřen na ekologickou výchovu a aktivity na čerstvém vzduchu. V létě by radnice ráda opět poslala další děti do hor nebo k moři – možnosti jsou prozatím v jednání,” dodala mluvčí města Šárka Swiderová.

Karvinská radnice má pro letošní rok vyčleněno na ozdravné pobyty 1,4 miliónu korun, získala také sponzory (např. Nadaci OKD) nebo podporu evropských dotací. Další pobyty - školy v přírodě - si organizují také školy a školky samy.

Reklama

Výběr článků

Načítám