Hlavní obsah

Někteří řemeslníci s Valašským mikulášským jarmekem kráčejí od jeho začátků

Novinky, Lenka Zvonková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidový trh Valašského mikulášského jarmeku nabízí návštěvníkům rok co rok úžasnou podívanou na ukázky poctivých a někdy i zapomenutých řemeslných dovedností.

Foto: Lenka Zvonková

František Trochta u svého tkalcovského stavu

Článek

Lidé už přitom dobře vědí, že třeba na Kosence se pečou vánoční oplatky nad ohněm, v Červeném domě se tká na stavu a v Pivečkově dřevěnici se pletou slaměné ošatky. Za ta léta už si zvykli i na tváře a vlídné vyprávění řemeslníků, kteří zde pro ně tradiční postupy našich předků oživují. A tak i letos v sobotu 1. prosince zajdou za strýčkem Zichou nebo tetičkami a strýci ze Závršanu.

„Skutečně, s pěknou řádkou řemeslníků se tu už setkáváme po dvacet let a jsou nepostradatelnými účastníky jarmeku. Dávají mu své srdce a svým nadšením a zápalem kolem sebe šíří dobrou pohodu i veselí. Velmi si toho vážíme a za jejich obětavou práci děkujeme,“ vyjádřila Radka Brtišová, která má řemeslný trh na starosti. A že tito vzácní lidé k jarmeku patří, zdomácněli zde jako strýčci a tetičky a jejich tváře se pro mnohé staly symboly tradičních valašských řemesel.

Například vůně pečených vánočních oplatek při jarmeku pokaždé přivábí návštěvníky do dřevěnice na Kosence. Tam u výhně staré pece sedí Anton Beňo a drží nad ohněm železnou oplatkovou formu. „Pan Beňo ukazuje tradiční výrobu oplatků, tak jak se v jejich rodině předává po generace. Zkušeně ho zastane i jeho syn, který dělá řemeslo stejně dobře,“ uvedla Brtišová. „V roce 2010 obdržel pan Beňo jarmekové ocenění Anděl za mimořádný přínos jarmeku.“

V dřevěnici U Pivečků se setkáte s Josefem Zichou, který trpělivě pracuje na slaměných ošatkách. „Svůj um předvádí na jarmeku již dvacet let a za tu dobu také řemeslo předal mnoha mladým řemeslníkům. K výrobě ošatek používá slámu a lýko z mladé lípy. Je radost sledovat, jak mu pod rukama dílo kvete,“ popsala Brtišová. 

Jarmekovou stálicí od prvních ročníků je také soubor Závršan, který návštěvníky i letos pozve do dob našich babiček, kdy se lámal len, předlo na kolovrátku, drhlo peří a strouhaly se světidla, tedy tenké louče ke svícení. „Se Závršanem je vždycky veselo, své ukázky řemesel doprovázejí zpěvem a rozdávají kolem sebe dobrou náladu,“ řekla pořadatelka. Strýce a tetičky z Nedašova mohou lidé vidět ve Staré radnici.

V Červeném domě sedával při každém jarmeku strýček František Trochta a ochotně předváděl i vysvětloval techniku tkaní na tkalcovském stavu. Také letos se možná na chvilku zastaví, aby předal své zkušenosti a třeba i přivedl mladé lidi k zájmu o toto řemeslo.

Valašský mikulášský jarmek bude vedle zmíněných „starých dobrých známých“ ukazovat práci mnoha dalších šikovných výrobců. „Na náměstí, v Besedě, Klobučanu, Staré radnici, Červeném domě, gymnáziu i valašských dřevěnicích přivítáme přes tři stovky řemeslníků a prodejců tradičních produktů. Přijedou dráteníci, krajkáři, perníkáři, řezbáři, brašnáři, košíkáři, včelaři, výrobci hudebních nástrojů, umělečtí kováři a mnozí další. Určitě tedy bude mnoho k vidění i zakoupení,“ pozvala návštěvníky Radka Brtišová.

Jarmekové zajímavosti najdete také na webu www.jarmek.cz a na facebookovém profilu http://www.facebook.com/valasskymikulasskyjarmek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám