Hlavní obsah

Některé školy dokážou pro děti přichystat správnou předvánoční atmosféru

Novinky, Jan Kaše

Příkladem může být 22. základní škola v Plzni, kde nápadem nešetří učitelé, ani děti.

Foto: Jan Kaše

Mrazík v tanečním provedení Junior klubu

Článek

Předvánoční čas by neměl být jenom spěch, stres, shon a někdy až přemrštěné nakupování dárků. Je to období, v němž se připravujeme, a to především vnitřně, na nejkrásnější svátky v roce. A na dospělých pak zůstává, aby naladili děti do předvánoční atmosféry a rozzářili tak jejich oči jako svíčky na adventním věnci.

V plzeňské 22. základní škole se učitelé, mnohdy na úkor svého volného času, snaží dětem ukázat tu správnou cestu, kterou by se měly ubírat v tomto období.

Děti zpravidla začnou vnímat blížící se Vánoce v den, kdy do jejich domovů zamíří čert s Mikulášem. A proto ani škola nezůstala pozadu a třídy těch nejmenších školáků obcházeli čtyři čerti, Mikuláš a tři andílci, oplývající půvabem a krásou.

Při dnu otevřených dveří mohli rodiče navštívit vánočně vyzdobené třídy svých ratolestí a shlédnout výuku. V novém tanečním sále se pak mohli aktivně zapojit do hodiny tělesné výchovy a společně s dětmi si zacvičit a posléze i zatančit.

„Návštěvníci rovněž zhlédli bohatý kulturní program ve školní aule, na kterém zazpívaly děti z pěveckého sboru. Zatančily také tanečnice ze školního kroužku břišních tanců a vystoupily i mažoretky Junior klubu paní I. Šormové. Čas patřil i dětem, které navštěvují kroužek hry na flétnu. V nadcházející vánoční atmosféře měli všichni možnost udělat si radost zakoupením malé vánoční drobnosti nebo vánočních perníčků,“ uvádí se na webových stránkách školy.

S velice zajímavým nápadem přišla Marcela Kliková, mezi dětmi velice oblíbená učitelka 1. stupně. Celý jeden den vyučovala v kostýmu anděla a například při hodině českého jazyka děti doplňovaly správné samohlásky do věty: „Dneska máme krásný den, učíme se s Andělem, má krásná bílá křídla a zlatou hvězdu.“

Právě Marcela Kliková patří k těm učitelům, kteří věnují dětem maximum času a snaží se je přimět k nejrůznějším aktivitám. Ani při vánoční besídce její třeťáci nezaháleli – zpívali, hráli na hudební nástroje, tančili. A společně s rodiči si mohli z korálků vyrobit vánoční ozdoby.

V pátek 14. prosince se v tělocvičně školy uskutečnilo vánoční vystoupení Junior klubu, při němž ukázaly své dovednosti mažoretky a dívky z aerobiku. V bohatém programu nechybělo ani taneční ztvárnění známé ruské pohádky Mrazík či malí tančící sněhuláci.

V týdnu od 17. prosince pak na škole proběhly vánoční turnaje a také zajímavý pořad, nazvaný Vánoční zpívání nejen pro rodiče, při němž děti zazpívaly koledy a vrátily se k starým vánočním zvykům.

V dnešní době je obzvláště důležité a záslužné, že učitelé dětem ukazují i jiné hodnoty, než jsou peníze a majetek. Dodržování tradic, láska k hudbě, tanci a třeba i ke sportu, úcta k ostatním lidem. To vše může v budoucnu sehrát významnou úlohu při formování mezilidských vztahů a návratu morálky do naší společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám